Får vi någon sommarsemester i år?

summer-still-life-785231_960_720

Återigen står vi inför problemet att vårdpersonalen ska ha semester. På många arbetsplatser är inte sommarsemestern beviljad fören någon vecka innan personalen ska gå på den önskade semestern. Alla pass är inte täckta, det saknas personal och arbetsgivaren river sitt hår. Medarbetarna inom våra professioner är oroliga, vad kommer att hända? Kommer jag inte få min semester? Kommer jag bli inbeordrad när jag väl har gått på semestern. Hur ska vi kunna upprätthålla patientsäkerheten med den här bemanningen?

Arbetsgivaren ser bekymrad ut, vet inte hur situationen ska lösas. Skyller på att många med kort varsel begärt föräldraledighet. Det löser sig till sist som det brukar göra. Vårdpersonalen flyttar sin semester, tar extra pass och går kort om folk. För att man är bakbunden i denna organisation pga. lojalitet mot patienterna, kollegerna och arbetsgivaren.

Intressant tycker jag att en lag från 70-talet om att man har rätt till minst 4 veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna ska lösas genom att vårdpersonalen ställer upp och flyttar på semestern, jobbar extra pass och stressar livet ur sig pga. planerad underbemanning.

Det är också intressant att sommarsituationen skylls på att medarbetarna söker föräldraledigt eller att hen söker med kort varsel. Rätten att få ta ut föräldraledighet regleras också av en lag, Föräldraledighetslagen. I den står det att föräldraledighet ska sökas minst 2 månader innan önskad ledighet. I det kollektivavtal AB som de flesta av våra professioner arbetar under är ansökningstiden ännu längre, minst 3 månader innan. Så det här med kort varsel är ju relativt. Enligt Semesterlagen ska medarbetarna få reda på om de får sin önskade semester 2 månader innan. Hur är det med kort varsel då om man som medarbetare inte vet om man får sin semester förens 1-2 veckor innan?!

Varför har vi dessa lagar som är så problematiska för vården?! Vi som bor i denna norra del av världen behöver ljuset som finns på sommaren. Vi behöver vara lediga för att buffra D-vitamin. Vi behöver ledighet för att orka jobba ett helt år, ett helt yrkesliv. Statistik från Försäkringskassan visar att sjuksköterskor ligger i topp gällande sjukskrivningar i landet. Stress utan återhämtning ligger bakom flertalet sjukskrivningar. Att vara föräldrar och vårdarbetare kan vara ett pussel i sig och under sommaren kan pusslet bli ännu svårare. Personalen på förskolan och fritids vill också ha semester och förskolor och fritids stängs under perioder. Vi kan inte få den semester som vi vill ha för att synka det med stängningarna, räddningen blir då att söka Föräldraledighet, som är en överordnande lag. Det finns ett samhällsperspektiv på detta också. Barnen är vår framtid, som det så klassiskt heter. De behöver en trygg vardag och inte slussas runt och byta förskolor och fritids under semesterperioden.

Jag känner att jag kan skriva hur mycket som helst om detta ämne. Men det här är en blogg och då ska den vara relativt kort i mina ögon. Annars kunde jag dragit på om orsaken till bristen på våra professioner, som inte är en brist. Det är brist på goda villkor! Vårdförbundet har massa lösningar på vårdens problem men de går att läsa på andra ställen om man är intresserad.

Ha en riktigt skön sommar och jag hoppas verkligen ni få den semester ni vill ha!!

 

Nadya Lehto

Leg. sjuksköterska

Styrelseledamot

Förtroendevald/ Huvudskyddsombud

Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!