Ett yrke utöver det vanliga

För mig var det inte ett självklart val att bli sjuksköterska, jag trodde inte att det var ett yrke som skulle passa mig. Trots det var jag nyfiken på yrket och till slut sökte jag mig till utbildningen, lite senare i livet än många av mina kollegor. Idag ångrar jag inte en sekund att det blev just sjuksköterska jag utbildade mig till, även om arbetstider och löneutveckling inom yrket lämnar en del i övrigt att önska.

Det var med skräckblandad förtjusning jag stod som nyutexaminerad och skulle göra mitt första pass i min nya yrkesroll. Första året har varit intensivt med både toppar och dalar, gråt och skratt. Nu lite drygt ett år senare känner jag mig hemma i rollen som sjuksköterska och känner fortfarande förtjusning, dock inte skräckblandad, även om det då och då blir lite inslag av det när jag står inför nya eller akuta situationer.

Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik; när jag kliver innanför dörrarna på avdelningen vet jag aldrig vad som väntar under de timmar jag ska spendera där. I en sal kan det finnas en patient som fått ett tråkigt besked, i en annan sal finns en patient som är färdigbehandlad och kan åka hem, i en tredje kämpar någon för sitt liv. Mitt i allt detta ska jag dela mediciner, blanda antibiotika, sätta dropp, handleda studenter, ringa anhöriga, och samordna hemgångar med kommunen. Minst sagt omväxlande och väldigt lärorikt.

Visst finns det dagar som känns mindre bra, när det känns som att jag inte hinner med allt som måste göras, då det gäller att kunna prioritera det mest akuta, dagar då jag inte hunnit träffa alla patienter tillräckligt mycket, inte ringt alla samtal, inte hunnit handleda mina studenter ordentligt eller ens hunnit fått lunch eller gått på toaletten. Dagar då det känns som att alla drar i en på samma gång. Men det vägs upp av alla bra dagar, alla fantastiska stöttande kollegor och stoltheten över att jag har ett så roligt och utvecklande yrke.

 

Jag är stolt över mig själv och alla andra sjuksköterskor som gör ett fantastiskt jobb!

Jenny SkoogJenny Skoog,

Legitimerad sjuksköterska

Avdelning 96, USÖ

Följ avdelning Örebro i sociala medier!