Idag är det ingen vanlig dag!

Champagne? Choklad? Blommor? 

Har du, eller ska du fira att den tas i bruk IDAG? För du har väl inte missat att den är här? Den nyaste av de orangea  AFSarna (arbetsmiljöverkets föreskrifter). Som fått den spännande titeln ”Organisatorisk och social arbetsmiljö” (AFS 2015:4). Visst hade en piggare färg och roligare titel som ”Med hjärta, hjärna och gemenskap – frisk på jobbet” kanske lockat fler läsare, men även jag inser att Arbetsmiljöverket har regler att följa. Det handlar inte om att hamna på pockettoppen eller i bokklubbsrecensioner. Det handlar om att konkretisera arbetsmiljölagen. 2013-05-11-12

Men handen på hjärtat så är den EFTERLÄNGTAD  – iallafall bland oss arbetsmiljönördar, skyddsombud och av en hel del chefer.

Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i arbetsmiljön. Och föreskrifterna gäller i samtliga verksamheter där arbetstagare utför arbete för arbetsgivares räkning.

Mitt tips: Beställ hem eller ladda ner den redan idag. Läs den! Använd den! Den kanske är något luddig med bred tolkningsmarginal – men den är helt ärligt det bäst i sin väg som producerats. Om du tycker den ser svårläst ut så använd fantasin och se den i rosa med titeln: ”Med hjärta, hjärna och gemenskap – frisk på jobbet”.

Från och med idag måste vi alla  följa den nya orangea AFSen – både du, jag och chefen!

God läsning och lycka till!
Mer information om arbetsmiljöarbete hittar du här:

Ann-Sofie Gustavsson
Huvudskyddsombud Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!