Tafsande äckel!

Skrivet av Gästbloggare

10 mars 2016

Örebrobloggen

Varför blir kvinnor och flickor tafsade på och sexuellt trakasserade av män och pojkar? Det här är en fråga som är het för mig och uppenbarligen många andra. Jag har inte tänkt så mycket på det här ämnet förrän när media har slog upp frågan efter händelser i bl.a. Köln och händelser väldigt nära som på Gustavsviks äventyrsbad här i Örebro.

Många tar tillfället i akt att spä på rasistiska idéer om att dessa beteenden bara utförs av män ifrån andra kulturer.

Varför har jag och många med mig hemska minnen från pojkar och män i varierande åldrar som har tafsat och sexuellt trakasserat oss från ganska tidig ålder?? Dessa pojkar och män kom från alla möjliga samhällsklasser och många var SVENSKA!

Jag tror att jag tänkte då redan som liten flicka, att dessa pojkar/män (eg. äckliga kräk) uppenbarligen tyckte att de hade rätt till detta. Om jag ställer mig den frågan idag så tänker jag lika dant. De har blivit lärda/fått för sig att de står över tjejer och därför kan roa sig på vår bekostnad. Utan någon större risk för repressalier. Likadant nu som då! Om man mot förmodan tog upp detta med någon vuxen, så kunde man få det otroligt charmiga svaret- ”Kärlek börjar med bråk”. Jag hoppas verkligen att detta uttryck inte förekommer längre!

Att införa Nolltolerans mot detta beteende tror jag är det enda sättet att få bukt med detta stora samhällsproblem som skapar så mycket lidande. Alla som ser det hända eller kan påverka t.ex. föräldrar, politiker, lärare och badvakter måste agera!

Själv har jag 2 söner och jag känner väldigt stort ansvar att fostra dom till att tänka att tjejer/kvinnor är jämställda dom och att de aldrig får mot någons vilja tafsa eller sexuellt trakassera.

 

Nadya Lehto

Leg sjuksköterska och förtroendevald avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!