Med livet som insats

Hade du offrat ALLT för andra? Hade jag? Helt ärlig så vet jag faktiskt inte – men jag hoppas att jag hade det.

Det var det som Suffragetterna gjorde (offrade och kämpade för andra). I en historisk underberättad ganska våldsam kamp. De kämpade för kvinnlig rösträtt. De kämpade med hälsan, familjen och livet som insats för en rättighet de egentligen borde haft från första början eftersom de är människor.

Filmen Suffragette följer en grupp brittiska kvinnor under 1900 talets början. Förutom Suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt så får vi ta del av arbetarkvinnornas förskräckliga arbetsmiljö. Där finns barnarbete, sexuella trakasserier och övergrepp, maktlösheten i att vara omyndig, låga löner och en önskan att få vara självbestämmande. Att vara en del i samhället på lika villkor som männen, att ge sina döttrar en möjlighet att växa upp i en bättre värld.

De kämpar en David/ Goliat liknande kamp. En kamp där de måste övertyga män med makt att släppa ifrån sig en liten del av sin makt. Kvinnorna vill egentligen inte bråka och bryta lagar, de vill bara vara med och skapa samhället. ”We don´t want to be lawbreakers we want to be lawmakers”. Annie_Kenney_and_Christabel_Pankhurst 1

Hur gick det? Ett första steg mot allmän rösträtt i Storbritannien kom år 1918 – då får kvinnor över 30 år (som äger egendom) rösträtt. 1928 infördes allmän rösträtt för kvinnor över 21 år. I Sverige beslutades om allmän rösträtt 1921.

Hur ser det ut idag, med arbetsförhållande och arbetsmiljö för kvinnor? Arbetsmiljöverket beskriver att kvinnor i Sverige idag har annan arbetsmiljö än män. Året är 2016 och det var 100 år sedan Suffragetterna kämpade på i en arbetsmiljö långt mer ovärdig i männens. Kvinnor i Sverige tjänar idag i snitt 13,4 % mindre än männen.

Jämställdhet påverkar ALLA villkorsfrågor som är viktiga för Vårdförbundets medlemmar. n. Arbetsmiljö. Arbetstider. Jämlik Vård. Jag skulle kunna fortsätta att rabbla exempel efter exempel men nöjer mig med att avslutningsvis helt enkelt påpeka att vi har en hel del kvar att jobba med!

Ann-Sofie Gustavsson
– som önskar att alla människor oavsett kön ha samma möjligheter och rättigheter i arbetslivet.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!