En dag på lasarettet

Vårdförbundet ordnade en dags praktik på Lindesbergs lasarett på nya året. Långt innan hade jag lovat en ur personalen på ”sterilen” ett besök men det blev fullt upp. Det är en sådan bredd av verksamheter och kompetenser på våra sjukhus att jag inser att det är nästan som att besöka London – det tar en livstid att upptäcka allt samtidigt som allt förändrats under tiden.

 

Det jag slogs av var teknikutvecklingen och behoven av ständigt lärande. Jag mötte en medicintekniker i Uppsala för ca 30 år sedan som berättade om sitt nya yrke. De var några få avancerade tekniker i Sverige. Nu använder sjuksköterskorna avancerad medicinsk utrustning och sköter uppdrag som förr krävde särskilt utbildade läkare och specialister. Vilken enorm kompetensresa sjuksköterskorna gör hela tiden, samtidigt som de har koll på varje patients individuella behov.

 

Jag ”praoade” på Medicinmottagningen och vårdavdelningen. Sjuksköterskorna Jaana Thor och Jenny Nyberg blev mina guider. Jenny hade kommit långt innan arbetspasset började för att hinna läsa in sig på de, för henne, nya patienterna. Eftersom det är en ständig rotation så behöver sjuksköterskan inte vara ledig länge innan alla patienter är ”utbytta”. Vilken utmaning att hinna med korrekt informationsöverföring, att göra analyser av provsvar, välja insats, förbereda och genomföra ronden ihop med läkare – som också nyss läst in sig på nya patienter – och att föra det vidare till kollegor och ge besked till patienter som väntar på information! Samtidigt är de arbetsledare för undersköterskorna och tröstar oroliga patienter. Det är många bollar i luften!

 

Jaana berättade för mig om att just arbetsmiljön är den stora frågan. Kompetenskraven, tidspressen med vetskapen att allt måste bli rätt samt att man ganska ofta får gå in och ta extra arbetspass, är utmaningar i vården. Lönen är också viktigt för Vårdförbundet men just tillgången på sjuksköterskor och en bra balans i arbetet är de stora utmaningarna efter vad jag förstod av mötet med regionens vardagshjältar.

 

Jag fick se hur man med hjälp av avancerad utrustning på Medicinmottagningen analyserade mätresultat som patienterna bär med sig hemma i sin vardag. Jag fick vara med när en sjuksköterska scannade en äldre mans hjärta med en maskin som kostar över miljonen. Jag insåg att dagens sjuksköterskor ofta är högt kvalificerade specialister.

Tack för en lärorik dag!

 

 

JPEG imageBengt Storbacka (s) Ordf Fokusnämnden för kultur, bildning, idell sektor, Region Örebro län

Följ avdelning Örebro i sociala medier!