Lucka nr 19: Får man fira jul när världen står i brand?

va.-candle-co.Kommer på mig själv med att smånynna på en klämkäck julsång;

”Nu är det jul igen och nu är det jul igen och julen varar än till påska….”

Trallar glatt som en hel Frälsningsarmé och knådar saffransdegen som snart ska förvandlas till fina lussebullar. Hyacintdoften ligger tung i huset och ljus glimrar i varje hörn. Vinterhalvåret är väl inte direkt min favoritårstid, men julmånaden ger mig en varm och harmonisk känsla av min uppväxts glädjefyllda julfirande med skratt, släktkalas och musik. Och dessutom så älskar jag att planera klappinköp! Börjar alltid i god tid med att handla julklappar, för att slippa springa runt bland stressade människor i trängseln veckan innan jul. Noggrant planerade ligger de prydligt inslagna och väntar på att dess rättmätiga ägare nyfiken ska slita bort pappret och överraskas av innehållet.

Och så alla dessa ljuvliga julkonserter! Tar på mig obligatoriska röda eller glittriga klädtrasor och låter mig invaggas i skön stämsång i kyrkor, konsertsalar och aulor runt om i länet under hela månaden. Mysfaktorn är på topp!

Nyhetssändningen på radio bryter igenom mitt käcka nynnande: Terrordåd, flyktingkris och miljökatastrof – december tycks ha blivit en förlängning av novembers gråmulna tryckande mörker. Är det en slump eller beror det på klimatförändringar orsakade av vår fruktansvärda behandling av vår planet?

På gatorna nästintill sicksackar vi mellan tiggare som med sorgsna ögon ropar ”Please”. Blundar du och vrider huvudet åt andra hållet och styr mot nästa affär för julklappsinköp?

Världen är i kris. Människor lider, har inte mat för dagen, flyr klimatkatastrofer och dör av simpla åkommor i brist på vård och medicin. Skogen skövlas, djurarter hotas och haven fylls av plaster och kemikalier medan vi fortsätter överkonsumera jordens resurser.

Får man fira jul när världen står i brand? Att för en stund lägga det dåliga samvetet åt sidan och njuta av att ha fötts i rätt land, i rätt tid? Kanske kan vi lägga till en tradition i vårt drygt månadslånga firande genom att låta delar av julklappsinköpen gå till välgörande ändamål? Plantera ett träd till barnen, ett set med vinterkläder till barn på flykt till farmor eller stöd forskningen i kampen mot sjukdomar genom att donera i din partners namn. Oavsett vad du väljer så kommer det bli ett uppskattat paket bland julklappsberget. Och inte bara för den som öppnar paketet.

Vi har förmånen att kunna kombinera julens glädje med nytta. Hetare julklappstips än det kan man inte hitta.

Åsa julÅsa Mörner

Följ avdelning Örebro i sociala medier!