Lucka nr 6: Hur går det med schemat för er?

Just nu pågår det en febril aktivitet med att lägga vårens scheman. Här råder ingen julefrid. När man precis är klar med ett är det dags för nästa schemaperiod. Schemagrupper och chefer sliter för att få ihop allt med för lite personal. Det är ett pusslande för att få personalen att räcka till och göra ett schema som inte sliter ut. DSC_070211

Vi envisas med att hålla fast vid samma schemaläggning som på 70- och 80 talet. Det enda som ändras är att vi dag lägger ett så kallat ”önskeschema”. Men med den bemanning vi har blir det inte särskilt mycket önskeschema att tala om. Vi lägger forfarande CACA- turer, har kort -och långhelg På många ställen har man även varannan helg på grund av ekonomi och personalbrist.

Semestrar är det inte att tala om. OM man inte lagt in ledighet med vet i schemat från början. Våra yrkesgrupper förväntas arbeta vardag, helg, dag, kväll och natt, men man får INTE TA SEMESTER på helgen? Vem firar 50 års fest på en onsdag? Jag vill uppmana alla som fyller jämt eller ska gifta sig att höra av sig till släkt och bekanta som arbetar inom vården i väldigt god tid innan kalaset. Så kan vi lägga veto-helg. Då finns en chans att vi kan fira tillsammans.

Vad skulle hända om vi bestämde oss för att faktiskt bryta dygnet när klockan slår 12? Lägga ett schema där vi alltid har 11 timmars dygnsvila. Inte ha dessa CACA- turer och ges samma möjlighet att söka ledigt som den som arbetar måndag till fredag. Om vi skulle arbeta efter den senaste arbetstidsforskningen skulle vi må bättre. Den låter oss inte välja hur som helst, den bygger på att vi inte ska bli utslitna.

Sen kommer vi till frågan om hela vården skulle braka ihop om vi skulle lägga om våra arbetstider? Eller är det vad som behövs om vi alls ska orka arbeta dag, kväll, natt och helg i ett helt yrkesliv?

Önskar er alla en god 8 timmars sömn och en trevlig andra advent.

Karin julKarin Nordén Persson
Vårdförbundet
Region Örebro Län

Följ avdelning Örebro i sociala medier!