En bra röntgenbild räddar liv

Mitt blivande yrke har allt, till och med en egen dag! Den 8e november är det nämligen just Röntgensjuksköterskans Dag. En dag jag hoppas kommer uppmärksammas lite extra på alla sjukhus och alla utbildningsorter.

Varför då kan man undra; Jo, för när jag berättar att jag läser till röntgensjuksköterska så finns det de som höjer på ögonbrynen och säger: jaha, så du ska ta bilder av brutna handleder hela dagarna? Kul. För den oinvigde så är det väl kanske just det en röntgensjuksköterska gör, många har nog inte reflekterat över att det är ett yrke, än mindre en egen utbildning på tre år. Visst kommer jag att få se brutna handleder i mitt kommande yrkesliv men rollen som röntgensjuksköterska bjuder på så mycket mer! Jag kommer att få träffa patienter i alla åldrar, som drabbats av alla tänkbara sjukdomar och åkommor. Patienter som kommer in akut och patienter som väntat i månader på sin undersökning, glada, ledsna, arga, förväntansfulla, nervösa, alla kommer de till röntgen.

För skojs skull jag googlade jag: vad gör en röntgensjuksköterska, och hamnade på Karolinska Institutets hemsida där jag hittade meningen: En bra röntgenbild kan rädda liv! Och det är verkligen sant. De undersökningar vi gör utgör många gånger grunden till diagnos och behandling för patienten, oavsett om det gäller cancer eller en bruten handled. Röntgenavdelningens roll i vårdkedjan är otroligt viktig och väl värd att uppmärksamma, om så bara för en dag.

Så den 8e november sträcker jag lite extra på ryggen och tackar mig själv för att jag valt ett viktigt och spännande yrke!

Emelie Grankvist, blivande röntgensjuksköterskaIMG_3628

Följ avdelning Örebro i sociala medier!