Hellre dö än tala inför publik

Skrivet av Gästbloggare

27 oktober 2015

Örebrobloggen

Det har visat sig när man rangordnar vad människor är rädda för så är att prata inför publik det allra värsta.

Detta gäller också chefer och ledare.

megaphone-50092_640I en rolig faktabok ”The Book of List” framgår att det är just att tala inför publik, eller ”hålla tal” som är det vi människor är mest rädda för. Samma sak framkommer vid andra undersökningar som genomförts där också chefer och ledare ingått. Höga höjder vilket jag känner igen kommer som nummer två, sen insekter och baciller, ekonomiska problem och djupa vatten. Djupa vatten känner jag också igen. Först som nummer sex kommer döden tätt följt av sjukdom.

Det är alltså helt normalt att vara nervös när man ska tala inför publik, det är inget unikt för dig. Ofta kan det vara bra att vara lite nervös, då ger man det där lilla extra som gör att de man talar inför lyssnar. Allra bäst är det om man kan prata fritt utan färdigskrivna tal. Man kan ha en liten anteckning om vad man inte ska glömma och prata fritt kring det.

Som chef och ledare måste man lära sig att tala inför sina medarbetare, det är en vanesak som man lär sig med tiden och det brukar vara en bra erfarenhet när man ska tala inför ett större auditorium. Det är också lättare att tala till människor som man inte känner än personer som man har någon form av social eller arbetsrelaterad relation till.

Som Förtroendevald är det också vanligt att man måste hålla anföranden inför sina medarbetare eller andra och det kan vara svårt i början innan man är van.

Ett bra sätt är att börja med att öva att tala inför varandra och sen inför små grupper. Utvärdera och ge små tips på vad man ska tänka på. Som ex; rörelsemönster, hur man talar, för fort eller för långsamt, för tyst eller för högt. Ett bra sätt är också att ha någon som man känner väl, som vid några tillfällen kan vara med och i smyg ge tecken på om man pratar för fort eller för långsamt eller om det är något annat som man bör tänka på.

Om man ser det som väldigt obehagligt och vet att man måste utsätta sig för att tala inför publik så finns det förstås mängder av olika av kurser som man kan gå……

Lycka till med talandet!

 

Birgitta Westberg

Chefscoach Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!