Veiled_virgin_400
”The Veiled Virgin” av Giovanni Strazza

En blodfläck på lakanet under bröllopsnatten. Är det vad som krävs för att bekräfta om äktenskapet mellan två individer är menat? Det som finns i blodet, den lilla fläcken som avtecknats mot sängkläderna är uppenbarligen något magiskt och heligt, något som förstärker kärleken mellan människorna som lovat varandra trohet.

NEJ

Det är dumhet och ett inskränkt manssamhälle, som desperat söker ett sätt att kontrollera kvinnans sexualitet, ett sätt som dessutom inte är baserat på medicinsk fakta, utan på en förlegad syn på att en skir hinna skulle täcka det kvinnliga könsorganet tills den dag det blir penetrerat av ett manligt kön.

Det är ett övergrepp mot kvinnan, som genom en inkompetent och oanständig mottagning, tvingas att blotta sitt kön och nedvärderas till att bedömas, likt boskap på en auktionsmarknad, om hon är duglig att giftas bort eller inte, om hon är lämplig som avelsko.

Att vara oskuld som kvinna anses uppenbarligen vara något ”fint” och utmärkande. Hur fint är det att vara man och oskuld? Den kvinnliga sexualiteten är tabubelagd och skamlig, att känna lust och kåthet är ”okvinnligt”. Men den manliga hingsten belägrar kvinna efter kvinna och skrävlar högt och brett om sina ”meriter”. Kvinnor kan inte prata om sex, få kåtslag och ligga runt utan att få stämpeln ”lössläppt” eller ”hora”. Vilka kvinnor är det egentligen som alla män ligger med? Antar att det är den lössläppta och horaktiga; den ”dåliga” varianten. De ”fina” flickorna är oskulder.

Vad har hänt i Malmö och på de andra privatägda mottagningarna? Varför är de helt plötsligt tillbaka i Medeltiden då kvinnan sågs som mannens ägodel och var till för att kontrollera. Att genomföra dessa övergrepp och kalla det för undersökningar är lagvidrigt och borde rimligtvis vara skäl för både uppsägning, indragen läkarlegitimation och rättegång med efterföljande straffpåföljd. Faktum är att det faktiskt ÄR olagligt. Men problemet är så mycket större än så. Hur kan vi arbeta med att förändra den makabra, rent kriminella inställningen till kvinnan och hennes sexualitet? Och hur kan vi förändra den snabbt?

Icke att förglömma; den heteronormativa synen på sex:
1.Penis penetrerar vagina 2. Hinna spräcks 3. Oskuld borta.

Är det så vi ser på sex år 2015? Är det så vi ser på kvinnan?

År 2015

 

//Åsa Mörner

Följ avdelning Örebro i sociala medier!