Ferrari599_A6_1

Betalt boende i central etagevåning mitt i stan, 15 veckors betald semester, en Ferrari som firmabil och en orimligt hög lön med inbyggd fallskärm. Vad vill du ha för villkor när du förhandlar om en ny tjänst?

Nej, det handlar såklart inte om någon överdriven lyx eller att bli ohyggligt överbetald. Det handlar om  att tjäna in sin utbildning, att kunna betala tillbaka studielånen och att inte behöva vända på varje krona. Det handlar om att kunna kombinera ett privatliv; intressen, familj och fritid med arbetet. Det handlar om att få uppskattning för det jobb du utför och det engagemang du har i ditt arbete.

Och det handlar om att få villkor som faktiskt motsvarar ansvar och kompetens. Och om välmående; om jag inte har goda villkor tär mitt arbete på min hälsa. De tunga lyften, kroppspositionen och en monoton arbetsuppgift som lätt drar ut på tiden- får jag träna på arbetstid för att motverka arbetsskador, eller erbjuds jag betalda träningstimmar eller massagestunder? Dag-kväll och nattjänstgöring gör dig inte bara trött utan påverkar faktiskt din hälsa och kan leda till sjukdom och för tidig död- har jag möjlighet att påverka mina arbetstider, finns det tid för återhämtning?

 

Varför har du läst till det här yrket om du inte vill arbeta obekväm arbetstid, vara underbetald och underskattad?”

-Varför skulle jag inte kunna utbilda mig till det som jag brinner för och sedan arbeta för att villkoren för just det yrket ska bli bättre?

 

Ingen utbildar sig  till de här yrket för att man har tänkt tjäna sin första miljon innan 25 eller har en dold agenda av att vilja försnilla samhället på pengar. Vi vill bara inte bli sjuka av vårt arbete längre. Och vi vill inte vara underbetalda och underskattade.

Det går inte fort att förändra . Men ibland ser vi att det håller på att ske något i rätt riktning

Känns helt rimligt.

 

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska, legitimerad barnmorska

Förtroendevald styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!