Tjejsnack

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

13 augusti 2015

Örebrobloggen

Idag bloggar jag och 11 åriga Embla om tjejer. GetAttachment

Bloggidén föddes när Embla visade mig videoklippet like a girl. Hon var förvånad över hur fånigt de vuxna betedde sig så vi bestämde oss för att skriva en blogg och dela med oss av våra tankar till DIG.  Så nu uppmanar vi DIG  att titta på videoklippet och att läsa bloggen. Vi garanterar att du får ett BRA samtalsämne att ta upp vid middagsbordet ikväll 😉

Klicka här: ”Like a girl”

Embla:
”När jag såg den här videon första gången undrade jag varför dom vuxna tjejerna inte sprang eller kastade som sig själva.

Om någon skulle säga till mig: spring som en tjej, så skulle jag springa som mig själv och inte som någon annan. Jag undrade också varför killarna kastade fjantigt och sprang fjantigt när dom säkert vet att det finns tjejer som springer jätte snabbt, och att det finns tjejer som kastar as-långt. Jag tror att både dom vuxna tjejerna och dom vuxna killarna gjorde lite som på film. För på film är det typ ALLTID killarna som räddar tjejerna, och det är alltid tjejerna som kastar fjantigt eller som springer långsamt med armarna som en T-Rex. Själv tycker jag att om någon säger du springer som en tjej ska det betyda du springer as -snabbt och inte att du ska springa fjantigt”.

Ann-Sofie:
”Min första tanke när jag såg like a girl var – DET HÄR påverkar.  Min andra tanke var – vad skönt att Embla reagerade och tänkte till. Hon tyckte inte alls att det var ok!

För mig visade videoklippet en maktstruktur som jag inte på någotsätt vill vara en del av.  Jag såg också pusselbitar från dagens jämställdhetsproblematik. Om vi ska nå jämställda livslöner och få bort lönediskrimineringen av kvinnodominerade yrken – då MÅSTE det här synsättet ändras.  Mitt bidrag blir att även fortsättningsvis prata genus, jämställdhet och ”likalön” så fort tillfälle ges.”

Som ni ser ser så framkallade filmklippet en hel del känslor hos både mig och Embla. Både förvåning ( Embla) , irritation (Embla och Ann-Sofie)  och en stark vilja att förändra (Ann-Sofie).  Jag (Ann-Sofie) kände också en otrolig stolthet när de små tjejerna var sig själva. De var människor som KAN. Jag önskar att de fortsätter med samma inställning som vuxna, för då har vi kommit en bit på väg!

 

  • Spring som dig själv
  • Kasta som dig själv
  • .. och låt bli att slåss

 

Ann-Sofie och Embla

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!