2000px-Gnome-face-sickLäser i Dagens medicin om barnmorskestudenten som smittade ner de nyförlösta mödrarna med streptokocker.  Hen hade uppenbarligen gått till sin praktikplats trots behov av att stanna hemma i sängen och bli kurerad. Handen på hjärtat; hur många gånger har du vaknat av alarmet, känt dunket i skallen, den sträva, brännande känslan i halsen eller det småonda, krampliknande i magen och ändå knatat iväg till jobbet ?

Hur många är på sitt arbete trots att de inte borde? Och varför?

Dagens konstanta underbemanning borde i alla fall vara en av förklaringarna till varför man svidar om till arbetspyjamasen och släpar sig ut till sina ovetande kollegor. Hur schysst är det att lämna dem i sticket, att låta avdelningen bli ännu mer tömd på medicinsk kompetens?

Ja, hur schysst är det att riskera att smitta ner sina arbetskollegor med diverse krämpor? Kanske är det 10 sjuka i personalstyrkan i övermorgon bara för att du ville vara ”lojal” ,eller vad man ska kalla det…?

Karensdagen då? Att behöva förlora en hel dagslön och få en försämrad inkomst under de dagar man baddar sin panna och flämtar ur sig feber och ilskna virus? Kan det vara argument nog för att vilja arbeta bland svårt sjuka människor fast man egentligen borde hålla sig hemma?

Nej. Det är det sannerligen inte. Ja, vi är underbetalda i förhållande till vår kompetens, utbildningsnivå och krävande arbetsmiljö. Men att hävda att man inte klarar av att leva om man går miste om en del av sin inkomst för att man är hemma några dagar….kanske räcker det att hoppa över fredagssnasket, vinflaskan, läsken eller veckotidningen  den kommande månaden för att det ska gå runt ändå?

Och det allra sämsta argumentet: ”Jag tänker på patienterna och går till jobbet trots att jag är småhängig, helsjuk eller halvdöd.”

Skämmes! Det är inte bara totalt oprofessionellt utan även oetiskt och visar på brist på empati.  Vill du bli vårdad av någon som riskerar att göra dig sjukare än du redan är om du ligger på sjukhus eller uppsökt en mottagning?

Slutsats: Är du krasslig, hängig, febrig och behöver värktabletter * flera för att orka med arbetsdagen? Var ansvarstagande och stanna hemma!

 

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska och barnmorska


Kommentarer

 1. Om du inte tror på att huvudoraken att man går lite småkrasslig till jobbet beror på karensdagen, kan du kolla hur det är i Norge där de inte har karensdag.

  1. Hej Stefan!
   Jag har inga fakta utan spekulerar i varför man går till sitt arbete trots att man inte borde. Det finns nog många olika anledningar till det. Det viktiga är att frågan lyfts och att man som legitimerad funderar över om det är professionellt att arbeta eller inte.

   Hälsningar
   Åsa

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!