Tystnad tagning pågår!

Tystnadsplikt. Sekretess. Hemlighållande.

Tystnadsplikt betyder att ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det. Det gäller till exempel uppgifter om den sjukdom du har, den behandling du får eller om din privata situation”.

I sjukvården är det tystnadsplikt som gäller! Alla patienter garanteras att alla de träffar i vården håller tyst. Som patient ska du kunna berätta allt!tystnad 1

Trots detta så noterade jag under mina senaste vårdbesök att det där med tystnadsplikt och integritet fungerade sådär. Jag möttes visserligen av professionella, kompetenta och trevliga personer från olika yrkeskategorier men:

  • På de vårdcentralen ropades alla upp med namn. (Det finns många personer i samma väntrum).
  • På lab. fanns flera patienter i samma rum. (Jag har bra syn och hörsel och uppfattade helt ofrivilligt alla svar från min patientgranne).
  • På röntgen ropades alla upp med för och efternamn. (Vissa fick redan i korridoren bekräfta vad de skulle undersöka – ”och idag ska vi röntga din högra höft”).

Jag tror ni fattar! Det kanske inte bröts mot sekretesslagen – men det kändes obekvämt för mig som patient när min integritet sattes i gungning.

Så en påminnelse från mig till dig:
TÄNK PÅ TYSTNADSPLIKTEN!

Trevlig sommar!
Ann-Sofie Gustavsson
sjuksköterska, patient och anhörig i vårdsverige

P:S ALLA jag träffade har varit tillmötesgående, kompetenta och trevliga!

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!