Från hemsjukvården till fackligt förtroendevald

Skrivet av Gästbloggare

23 april 2015

Örebrobloggen

Jag har jobbat i vården hela mitt yrkesverksamma liv. Jag började min karriär på ett boende för funktionshindrade äldre när jag var 18 år och jobbet var ett semestervikariat som jag hade fått via min syster som jobbade där som vikarie. Det var ganska traumatiskt att börja i vården för mig och efter 2 dagar tänkte jag att jag slutar, men det gjorde jag så klart inte.  Jag vande mig ganska snabbt men den här perioden har jag med mig när det kommer till introduktion av nyanställda. Vad viktig den biten är och att den finns en plan med brevidgång och utvalda handledare. Titeln var väl outbildat vårdbiträde. Efter det har jag jobbat som vikarie på vård och omsorgsboende, i hemtjänsten, i natt- och kvällspatrullen i Örebrokommun. Det var här idén väcktes om att läsa till sjuksköterska. I mitt yrke som vårdbiträde stötte jag på medicinska diagnoser, behandlingar osv och kände att jag ville veta mer.  Innan hade jag inte haft en tanke på att bli sjuksköterska.

2003 gick jag ut sjuksköterskeprogrammet på Örebrouniversitet, då var jag 27 år. Jag började på Kirurgen avd 39 för att då behövde jag inte välja medicin eller kirurgi för att på den tiden hade de 6 medicinplatser. Jag tänkte att det skulle vara en tuff men lärorik arbetsplats att börja min sjuksköterskekarriär på. Jag visste att man fick jobba hårt där så jag tänkte att jag är väl där i 1 år. Men jag blev faktiskt kvar i 6 år sammanlagt. Med lite luckor för barnledighet, min stora grabb Leo föddes 2007, och studier till anestesisjuksköterska strax efter att Leo hade fötts. När jag var klar med anestesi vub 2008 så fanns det tyvärr inga jobb på anestesin i Örebro. Det fungerade inte med familjesituationen hemma att jag jobbade natt som var min tjänst på Kirurgen. I den vevan fick jag höra om en tjänst att jobba som ssk i hemsjukvården i Tysslinge där jag bor. Att jobba på distrikt hade jag aldrig tänkt mig, jag som är akutsjuksköterska ut i fingerspetsarna. Men tanken hade väckts så jag sökte tjänsten, men fick den tyvärr inte. Sedan såg min man tjänsten på Älvtomta hemsjukvård och jag fick tjänsten. Och det ångrade jag inte ett ögonblick. Hemsjukvård passar mig som handen i handsken.

2011 blev jag fackligt förtroendevald/skyddsombud på min arbetsplats och jag tycker att de fackliga frågorna är jätteviktiga och roliga. Jag gillar nog att ha åsikter och att få påverka. Därför sökte jag tjänsten som fackligt förtroendevald på tid och här började jag 1 april i år. Hittills har det varit en omtumlande men mycket rolig tid. Jag kommer främst att jobba åt medlemmarna som är anställda i Örebro kommun men särskilt nu när jag ska försöka lära mig detta jobb så kommer jag att hänga med på lite allt möjligt. Det här arbetet är ju inte som när man läste till sjuksköterska en gång i tiden. Då läste man 3 år innan man började jobba. Nu får jag försöka lära mig medan jag jobbar, så det blir nog mycket – det ska jag ta reda på. 

 

Nadya Nadya Lehto

Legitimerad sjuksköterska inom hemsjukvården

Fackligt förtroendevald på tid

Följ avdelning Örebro i sociala medier!