Välkommen till familjen Jämställd!

Idag besöker vi  familjen Jämställd ( en helt vanlig familj i Sverige 2015). 20111103-DSC_0626 familj

Familjen består av:
-Mamma Direktören
-Pappa Sjuksköterskan
-Storasyster
-Lillebror

När vi tittar in hos familjen Jämställd har de precis flyttat. Mamma Direktören är headhuntad till ett nytt förmånligt jobb med bra karriärmöjlighet och hög lön. Pappa Sjuksköterskan, Storasyster och Lillebror ville egentligen inte flytta, men det kändes egoistiskt att neka mamma Direktören denna fantastiska möjlighet. Flytten innebär förändring för hela familjen eftersom det är en ny stad, nya jobb och ny skola (och bättre pensionsförmåner till mamman).

När pappa Sjuksköterskan letade nytt jobb ville han hitta ett arbete  med påverkbara arbetstider (och få helgpass). Han vill kunna hjälpa barnen med läxor, skjutsa till fritidsaktiviteter och se på deras matcher . Att familjens livspussel fungerar är viktigt! Han kan absolut tänka sig nattpass emellanåt för då är han hemma när barnen slutar skolan. Den svenska sjuksköterskebristen innebär att han utan diskussion höjer sin lön med 1000 kronor. Han funderade på att förhandla om högre lön, men hur skulle det vara att börja på nytt jobb och tjäna mer än kollegorna?

Det är pappa Sjuksköterskan som följer med Lillebror första skoldagen. Mamma Direktören har svårare att ta ledig med tanke på det nya jobbet. Hon lovar att hjälpa till i framtiden när hon kan, det är bara att pappa Sjuksköterskan säger till när det behövs.

I lillebrors klass får de snälla pojkarna sitta bredvid de jobbiga flickorna (precis som i den förra klassen). När Lillebror klagar på att tjejerna puttas och drar honom i håret säger pappa Sjuksköterskan att det är ju bara för att de gillar honom. Flickor gör så när de gillar någon.

Storasyster tycker skolarbete är rätt onödigt. Hon tänker jobba med att designa dataspel eller så kanske hon skaffar sig ett proffskontrakt. Hon är bra på både datorer och fotboll och sånt lär man sig inte i skolan. Pappa Sjuksköterskan diskuterar och försöker motivera till att skolan ÄR viktig. Bra betyg och utbildning ger valmöjligheter i framtiden. Storasyster håller INTE med.  Hon vet att pappa har läst många år på universitet och ändå har han konstiga arbetstider och låg lön. Vadå valmöjligheter? Dessutom är lärarna jättedåliga. De kan inte lära ut och de flesta tycker tjejer är rätt jobbiga.

En vanlig vecka hos familjen Jämställd innebär mycket trix och fix eftersom familjen Jämställd är en familj mitt i livspusslet. Pappa Sjuksköterskan och mamma Direktören har gemensamt ansvar för hemmet och gemensam ekonomi. Mamma Direktören tjänare mest pengar och har ett ansvarsfullt arbete (och då är det svårt att ta ledig eller att arbeta deltid).  Det innebär att pappa Sjuksköterskan har ett något större ansvar för hem och barn. De delar på hemmajobb och tycker att de lever i ett relativt jämlikt förhållande. Båda lagar mat (även om pappa Sjuksköterskan gör det betydligt oftare). Å andra sidan byter mamma Direktören alltid däck på bilen så hemmaarbetet jämnar nog ut sig i längden.

När vi lämnar familjen Jämställd är mamma Direktören kvar på arbetet och pappa Sjuksköterskan är på väg för att veckohandla (efter att han skjutsat Storasyster till träningen och Lillebror till en kompis). Efter det hoppas pappa Sjuksköterskan hinna vila lite innan det är dags att gå på nattpasset.

Vi säger tack för besöket och önskar familjen lycka till med allt det nya!

I Sverige 2015 tjänar kvinnor mindre än män.
Det är dags att ändra på det!

Ann-Sofie Gustavsson
Vice ordförande Vårdförbundet avdelning Örebro

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!