Lucka nummer 5 - Kära tomten

Kära tomten här kommer årets önskelista. IMG_02201

En beredskapslag som gör det olagligt att lösa personalbrist med beredskapsscheman, och som tydligt beskriver vilka typer av  arbetsplatser som lämpar sig för beredskap. Jag skickar gärna exempel till dig på ”icke lämpliga beredskapsarbetsplatser”. Man ska inte kunna ha beredskapspass för ofta och för länge. (Jag tror att du som arbetar dygnet runt i december förstår vad jag menar).
P.S Ett tips för att slippa lagstadga: Om beredskapsersättningen höjs REJÄLT så kommer ingen att införa beredskapsscheman = för dyrt!

En schemaläggningslag med tydliga schemaläggningsregler om vad man får och inte får (schemaregler efterfrågas dagligen). Du får gärna skriva in en paragraf som innebär att man kan välja bort treskift. Nuförtiden tvingas många arbeta dag, kväll och natt huller om buller  vilket gör att kroppen och hjärnan ständigt befinner sig i ett  ”jetlag-läge”. Det är varken bra för hälsan eller patienterna.

En kompletterande semesterlag där man hittar regler om ”icke sommarsemester”.  Som förtydligar att man får söka semester när man vill (det är exempelvis INTE olagligt att söka semester röda dagar). Om man blir nekad ledighet ska chefen beskriva varför (Obs – ”finns INTE personal” räcker inte som svar). Jag vill gärna att du lägger till en paragraf om att alla bör, förutom sommarsemestern, få ett par dagars ”icke sommarsemester” beviljade per år.

En lönelag som tydligt beskriver att när man byter tjänst (hos sin nuvarande arbetsgivare) behöver man aldrig sänka lönen och har alltid rätt att löneförhandla!  Eftersom det fungerar så för vissa andra yrkesgrupper så antar jag att det går ganska lätt att ordna en sådan lag. Att kvinnor fortfarande tjänar mindre än män (för samma och likvärdigt arbete). Ärligt talat är det dags att göra något åt det NU!

Övriga önskningar:
Jag önskar också fred på jorden, hälsa, minskad barndödlighet, utrotande av dödliga sjukdomar, mat, rent vatten och skola åt alla, jämställhet och kollektivavtal på alla arbetsplatser. Men i väntan på mirakel är jag jättenöjd om du knåpar ihop en lag (eller ett avtal) som underlättar arbetslivet. Vem vet, det kanske till och med innebär att fler personer stannar kvar i vården.

Önskar dig en God Jul och Gott Nytt år
– med möjlighet till rast och lång semester efter julhelgen 

Ann-Sofie julAnn-Sofie Gustavsson
Vårdförbundet, Örebro, Sverige, Världen

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!