Våld är aldrig någonsin ok!

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

25 november 2014

Örebrobloggen

sno” Med våld avses ofta en aggressionshandling som innebär att en eller flera personer avsiktligt tillfogar en annan person eller personer fysiskt trauma”.  Och  i Arbetsmiljöverkets kunskapsöversikt av området beskrivs begreppet våld inom vård och omsorg som en avsiktlig, eller synbarligen avsiktlig, aggressiv handling, som leder till psykisk eller fysisk skada hos en annan människa.

Idag  är det internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Även om vi inte firar med tårta på kontoret (känns helt fel att fira våld) så måste dagen uppmärksammas!

Våld mot kvinnor på arbetet ökar  (över hela Europa) – och våldet är framförallt kopplat till arbetsmiljö. En av riskgrupperna är sjukvårdspersonal.  

Jag avskyr att behöva oroa mig för något andra kan göra mot MIG! Men mer oroande är de kollegor som INTE tänker säkerhet. Snälla gör det INNAN något händer på din arbetsplats. Det är inte bara riskarbetsplatser inom psykiatrin eller akutsjukvården (som på USÖ förra året)  där det kan hända saker. Har du funderat över alla hembesök som görs inom hemsjukvård och primärvård? Har ni säkra rutiner för det?

Var uppmärksam, arbeta regelbundet med säkerhet och anmäl hot och våldsincidenter till arbetsmiljöverket. Jätteviktigt!!

Idag på internationella dagen mot våld mot kvinnor finns också saker att glädja sig över.  FN skriver att för första gången i historien (år 2014) skrivs lika många flickor som pojkar in i skolan världen över. Fortfarande riskerar flickor att få sluta skolan tidigare men ända. Kunskap ger makt att bekämpa orättvisor och fel som exempelvis våld.

Och avslutningsvis tänker jag på Malala som gjort stort avtryck. Alla vet vem hon är och vad hon kämpat för. För flickor, för jämställdhet och mot orättvisa!

Våld är aldrig någonsin ok!

Ann-Sofie

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!