Jobbade natt en kortare period när jag var ung. Passade perfekt, tänk vad många lediga dagar jag hade, och hur skönt var det inte att slippa höra väckarklockan vid 0530-tiden! Några månader gick och jag började känna mig alltmer labil; gråtmild, irriterad och extrema sömnproblem. Mitt problem var aldrig att jag inte kunde hålla mig vaken under mitt arbetspass nattetid-mitt problem var att jag aldrig kunde sova.

Många upplever att det är en period i livet då det är fördelaktigt att arbeta natt, skulle våga påstå att det ofta sammanfaller med barnafödande och småbarnsperioden; ytterligare en kvinnofälla -check! ”Mamma arbetar natt för att hinna med barn.” Det gjorde även min egen mamma. Jodå, män arbetar också natt.Men vården är fortfarande ett kvinnodominerat yrke, således är merparten som arbetar natt inom vården också kvinnor.

Många branscher behöver bedriva dygnetruntverksamhet; polis, brandkår, socialtjänst och sjukvård…osv. Det finns inget alternativ. Lite komplicerat att ha kontorstider på ett sjukhus ”Vi har stängt för tillfället. Våra öppettider är…”  Alltså; arbete under obekväm arbetstid såsom natt, är ett måste när man arbetar inom dessa yrken.

Det har kommit mycket forskning under senare tid som visar på stora risker med att arbeta just natt. Eller vad sägs om ökad risk för bröstcancer, försämrad hjärnfunktion med en förtidigt åldrad hjärna, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes samt övervikt som en bonus? Sugen på att söka en nattjänst?

Men de allra flesta som arbetar inom vården är anställda under villkor dag-kväll-nattarbete, även om det inte betyder att du för tillfället arbetar natt. Och i rådande bemanningskris så är en stor andel som är anställda på en vårdavdelning, tvingade att arbeta treskift eller enbart natt.

Vi kan inte förändra det faktum att vi måste bemanna vården under dygnets alla timmar. Men vi kan ändra villkoren för de som faktiskt måste jobba under dessa timmar, med vetskapen om att deras arbete medför en stor hälsorisk. Vi behöver arbeta långsiktigt för att minska risken att en hel yrkeskår, till större delen kvinnor, ska riskera att få potentiellt dödliga diagnoser och psykisk ohälsa, genom att drastiskt förändra villkoren för arbete under dygnets mörka timmar.

 • förkorta arbetstiden för de som arbetar natt och treskift
 • arbeta preventivt med hälsoförmåner i form av friskvård under arbetstid till exempel
 • se över lagar och förordningar-kanske det inte skulle vara tillåtet att arbeta natt mer än 10 år av ens yrkesliv?

Och, icke att förakta; höj lön och ob-ersättningar! Pengar kan aldrig kompensera för en hälsorisk, men någon form av belöning borde man väl ändå få när man både riskerar att bli fet, glömsk, sjuk och kroniskt trött?

 

Åsa Mörner                                                                                             DSC_0516 (2)

som blir precis som beskrivet ovan av att arbeta natt.

 


Kommentarer

 1. Jag jobbar natt i Örebro kommun. Ja det är extremt tufft! Vi är bara 6 i tjänst varje natt på hela Örebro kommun alla vård och omsorgs boenden all hemvår doch hemsjukvård och alla gruppbostäder. Man har inte satsat på oss utan man har dragit ned bemaningen enormt de senaste åren.
  Man kan vara så trött ibland på morgontimmarna då känns det otäckt att behöva köra ut till t.e.x Ölmbrogården ofta tjock dimma och mycket vilt det kan nog jämföras med rattfylla har jag hört!
  ja man blir tjock något måste man ju ha att äta och visst är det lätt att man slinker in på nattöppna mackor och mumsar i sig en club sandwich sen är man så trött på Måndagen när man går av efter 3 nattpass som vi gör på helgerna att man slocknar i soffan. Tröttheten sitter i många dygn trots att man kan ha ledigt en vecka var femte vecka.
  Det känns att hjärnan påverkas har aldrig haft minnesproblem tidigare men ibland kommer jag inte ihåg på en gång vem jag arbetade med natten innan.

  Det som väger upp är arbetskamraterna och att vara helt ledig var femte vecka och att slippa höra väckarklockan halv sex!

  Högre lön för arbete samt extra för att bemaningen är så låg!
  Rätt att få vila under natten!
  Hälsoresa kanske av arbetsgivaren en gång på hösten en gång på våren!

  1. Hej Linda! Låter som ett hårt arbetsklimat, förstår att det sliter på dig och dina kollegor. Ofta har man ju hittat någon/några fördelar med att arbeta natt, men det kompenserar ju inte i längden om man får kroniska hälsobesvär. Vi behöver en tydlig förändring i regleringen av nattarbete!
   Hoppas att du och dina kollegor skriver avvikelser på alla risker ni stöter på , skulle tippa på att det är varje arbetspass. Peppa varandra att göra det!

   Ha det gott!
   / Åsa

 2. Har jobbat treskift/ dygn i 25 år i ambulanssjukvården. Har nu tagit steget vidare, då min slitna kropp börjar säga ifrån ordentligt.
  Diabetes, högt blodtryck, magtarmbesvär samt ständig trltthet. Alltså en provkarta över besvär tack vare 3 skiftsarbetet. Mpnga inom mitt yrke har diskbråck, kroniska sömnpriblem, hjärtsjukdomar, och div andra sjukdomar. Problemet är att man trivs med själva yrket men kropp och själ säger abrupt ifrån. Belastningen har ökat katastrofalt, och oftast finns inte tid för paus eller återhämtning efter jobbiga uppdrag. Rast funkar inte då man vill luncha är belastningen som högst. Hjälper föga med arbetestidsförkortning, högre lön, träning på arbetstid. T o m de nyanställda tycker belastningen är för hög. Svår nöt för landstinget.
  Fråb en utsliten sjuksköterska

  1. Visst är det en hård nöt att knäcka! Men jag vill tro och hoppas att vi åtminstone kan minska riskerna genom att förbättra villkoren i form av att stärka hälsan (finns studier som visar att nattarbetande behöver vara mer strikta med träning och kosthållning, än de som arbetar kontorstid, för att bibehålla hälsan)
   Tror också att kortare arbetspass kan underlätta, liksom en tidsbegränsning i hur länge man faktskt FÅR jobba obekväm arbetstid överhuvudtaget.

   Hoppas din hälsa blir till det bättre nu! Lycka till!
   / Åsa

 3. hejsan! jag jobbar som pers ass, och jobbar natt på schema dock 6 veckors schema där ena veckan består av natt jobb mån-tis freda,lörda,snda sen ons-tors veckan där på, den är man ledig ett par dagar å jobbar sen kväll igen, visst det är bättre att lägga schemat så kan jag tycka, men natt jobb är inte för alla, jag tex har skit svårt att sova när jag slutar nattpasset, fast vi har vaken natt 20.30-0715. å ensam,…

  Men sen har v min Man som har jobbat stärnigt Natt i 16 år, å gör ca 15 nätter/mån alla 11 tims pass, å han är sliten om nån är, svårt att sova, sur irreterad å fått gigantiska problem med en axel jobbar som väktarehundförare) förut åt han inte på nätterna alls, men slutade i en väldigt arg mage, nu äter han, men väldigt lite, han har början till magsår, men idag är det så jävla svårt att få en dagtjänst!!

  1. Ja det är riktigt tufft att arbeta natt, precis som du så har jag också fruktansvärt svårt att somna efter ha gått av ett nattpass, trots att jag är jättetrött.
   Vi behöver verkligen förändra villkoren för nattarbete!

   Ha det så bra!
   / Åsa

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!