Grattis alla ombud som skyddar! Idag är det Skyddsombudens dag!

Vi har sedan 102 år tillbaka en mycket viktig funktion som skyddsombud i svenskt arbetsliv, och i Örebro län så är vi hela 236 st! Vi finns till för att verka för en god och hälsosam arbetsmiljö på vår arbetsplats och våra rättigheter är reglerade av lagar och förordningar – Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöförordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Vi har rätt att bli utbildade i vårt ansvar på betald arbetstid-har DU gått någon utbildning?

Idag är det vår dag! Grattis! Hur firar Du?

414220_391076504257555_1202190878_oAnna Bodin, skyddsombud:

Varför är du skyddsombud?

– Jag är skyddsombud därför att jag intresserad av vilka rättigheter och skyldigheter man har som arbetstagare på min arbetsplats. Det är mycket som jag inte hade en aning om innan jag blev skyddsombud och det finns massor kvar att lära sig. Men som skyddsombud lär jag mig nytt hela tiden.

Var är du skyddsombud?

-Jag är skyddsombud på Akutvårdsavdelningen (AVA) på USÖ.

Vad är din viktigaste uppgift?

– Som skyddsombud har man många viktiga uppgifter, men i dag måste jag säga arbetsmiljöfrågorna. På min avdelning jobbar sjuksköterskorna många extrapass och gör även många byten av arbetspass för att verksamheten ska gå ihop. Det har varit så en längre tid och det ser inte ut att det blir bättre inom kort. Det är också ett högt arbetstempo på avdelningen och det tillsammans med extrapassen sliter på personalen. Så det är viktigt att ta tag i dessa problem för att få arbetskamraterna att orka gå till sitt jobb. Att ha arbetsglädje.

Hur ska du fira idag?

– Att det är skyddsombudens dag idag onsdag hade jag inte koll på, men nu när jag vet så måste jag hitta på något.

1525739_1380406138880587_771267397_n

Kerstin Öhrn, huvudskyddsombud Örebro län:

Varför är du skyddsombud?

– Jag blev skyddsombud och förtroendevald för 12 år sedan den största anledningen till att jag då tog detta uppdrag var att kunna påverka vår allas arbetsmiljö på akutmottagning i Karlskoga.

Var är du skyddsombud?

– Har sedan ca 5 år varit huvudskyddsombud i Örebro län

Vad är din viktigaste uppgift?

– Att ta vara på möjligheten att kunna påverka.

Hur ska du fira idag?

– Gå på ”Gilla Jobbet” mässan och förhoppningsvis få till mig massor av kunskap och tankar. Hur man använde våra verktyg på bästa sätt.

52904-150-200

Birgitta Westberg, chefscoach och huvudskyddsombud i Örebro län:

Varför är du skyddsombud?

– Det enkla svaret är at det ingår i mitt förtroendemannaskap men utifrån mitt specifika uppdrag som chefscoach så ser jag ju hur arbetsmiljön för chefer förändras och det är inte till det bättre. Där vill jag vara med och göra skillnad genom att belysa det som inte fungerar och coacha chefer i deras förbättringsarbete.

Var är du skyddsombud?

– Jag ser ju mitt område som varenda arbetsplats där det finns en chef elller ledare som är medlem i Vårdförbundet. Där vill jag vara med och gör skillnad till det bättre.

Vad är din viktigaste uppgift?

– Jag tycker det är jätteviktigt att lyfta det som inte fungerar – ofta är det organisatoriskt. Chefer och ledare har en benägenhet att tycka att de är de som fallerar i sitt chefs och ledarskap då det egentligen är uppdraget som är allt för omfattande och oklart.

Hur ska du fira idag?

– Vårdförbundet belyser dagen på olika sätt och jag gläds åt de framgångar som sker i och med det idoga arbete som Vårdförbundet står för med lite ”gofika” – Fairtrade förstås…….

Självklart ska vi fira! Efter ett inspirerande besök på Gilla Jobbet– en mässa om arbetsmiljö i Stockholm, så kommer vi att fira med en god middag, ett helt gäng med huvudskyddsombud. Kan det bli tryggare än så?

Åsa Mörner, huvudskyddsombud Örebro län.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!