Imorgon är det fest!

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

13 september 2014

Örebrobloggen

DSC_0558 1Min släkt kommer från Sverige och min mans släkt är hitflyttade från utlandet. Vi har båda med oss en historia som förenas kring demokrati. Att få uttrycka en åsikt är viktigt! Demokrati är värt att fira.

Vi firar jul, midsommar, sveriges nationaldag och så har vi valparty. När Sverige går till val är det familjefest. Vi umgås, går och röstar, äter GOD mat och ser på valvaka. Vi firar det våra släktingar kämpat för. Vi firar att vi får rösta.

I samband med andra världskriget hamnade min mans morfar i Sibiriskt fångläger. Medan döttrarna växte upp var han fånge. Han fängslades i sin kamp för demokrati och frihet. Hans kamp var med livet, hälsan och en oviss framtid som insats, han stred för det som jag idag ser som självklart.

Min morfar var gjutarson och växte upp i ett Sverige där arbetarna kämpade för sina rättigheter. För min morfar var valet DEN viktigaste händelsen i Sverige. Det var brottslighet att inte rösta. Morfar pratade gärna om vad bra vi hade det i Sverige och om allt som hänt under hans livstid. Han var avundsjuk på oss barnbarn som fick växa upp i det Sverige som formats under hans livstid. Ett Sverige med utbildning och möjligheter åt alla.

Imorgon är det valdag. Använda din demokratiska rättighet – engagera dig och gå och rösta! Det är en fantastisk rättighet som många kämpat för. För min familj är valdagen familjedag och festdag. Vi får tycka och vi får rösta.

Vi firar rättigheten att vara med och påverkan framtiden.
Vi firar att MIN röst räknas.

Det är fest!

Ann-Sofie Gustavsson med familj
– som ser fram emot morgondagen.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!