På tal om att skapa nya jobb….

Skrivet av Gästbloggare

9 september 2014

Örebrobloggen

blogg20140120_121109Jag har snart jobbat färdigt nu, snart pensionär. Vad gör man då? Behövs jag inte längre? Nu, när jag samlat på mig som mest av kunskap och erfarenhet. Till vilken nytta då? Vad ska jag med allt detta till?

Visst, de flesta av oss har varit trötta länge och längtar efter sovmorgnar och ”göra-vad-jag-vill-dagar”. Men efter en tids vila och återhämtning finns kanske lite ork och lust kvar.

Tänk om man kunde få dela med sig av det man har. Komma tillbaka till sin arbetsplats, som en resurs eller mentor. Man skulle rentav kunna ha en sådan här roll sista åren av sin karriär.

Arbetstiderna skulle givetvis vara bättre. Inte börja kl 7 på morgonen, inga kvällar och helger! Som seniorsjuksköterska, nej resurssjuksköterska låter bättre,eller varför inte coachsjuksköterska, (låter proffsigt nutidsanpassat) hon/han skulle  kunna finnas till hands på arbetsplatsen på dagtid, någon –några dagar/vecka,  för att handleda och hjälpa nyutbildade sjuksköterskor och även övrig  personal.  Vara en som man” Googlar” med, som svarar med en röst och har händer som visar hur man gör. Kanske sitta med på ronder när knepiga fall dyker upp. Man har ju varit med och sett mycket under ett långt yrkesliv. Även unga AT-läkare sitter med ”myror i huvudet”, och har ofta en handledare som är upptagen med annat viktigt.

Kanske skulle detta kunna bli en ny yrkesroll  inom vården i framtiden?  Det är ju slöseri att göra sig av med allt gammalt som fortfarande fungerar. Jag tror många av oss skulle uppskatta ett sådant jobb. Det skulle bli ett välkommet tillskott i plånboken. Vår pension får oss ju knappast att jubla. Vi har  varit lågavlönade och har dessutom ofta arbetat deltid. Vi skulle, genom att fortsättningsvis ha närhet till fortsatt utveckling på arbetsplatsen, förhindras att bli ringrostiga i förtid. Kanske till och med våga ställa upp med ett extra pass om det krisade sig alldeles.

Spännande att leka med tanken. Skulle vården ha råd med det? Eller har vi råd med att inte ta vara på dessa resurser?

Det kostar mycket, när nyutbildade sjuksköterskor lämnar yrket för att de aldrig hinner komma in och bli trygga i sin yrkesroll.

Jag vill utmana Landstinget i Örebro att bli det  första att testa ett sådant upplägg på några kliniker! Vi måste våga tänka nytt!

Barbro Sigfridsson

Leg.sjuksköterska

Arbetar på ”övertid”. Nu som fackligt förtroendevald.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!