IMG_0967picGooglar ordet ”val”, får upp en bild på en majestätisk varelse som inte alls är en fisk.  Dessa fantastiska, kloka däggdjur simmar runt i alla våra hav i en värld av tyngdlöshet och tystnad, liksom i en stor global livmoder. Jag har alltid haft en känsla av att de är kloka, att de tänker och funderar, att de förstår oss när vi i möter dem i det oändligt stora blå. Kanske borde tänka på det när vi använder ordet val i dess olika sammanhang- klokhet, insikt och förståelse.

Blåval: Det största djuret som funnits på jorden.

Status: Starkt hotad.

Demokratiska val: Allmän rösträtt – de röstberättigade i ett land väljer vilka som ska styra.

Status: Starkt hotat.

Vi har demokrati i Sverige. Det innebär att vi har allmänna val, människor får, oavsett hudfärg, kön och sexuell läggning lägga sin röst på det parti eller den person man sätter sitt förtroende till. Vi har haft demokrati med allmänna val sedan…. ja, en definierbar fråga…Kvinnlig rösträtt infördes 1921 men fram till 1945 så hade den som levde på fattigvård (nutidens socialbidrag) inte rösträtt. Alltså kanske vi ska säga att vi haft allmän rösträtt sedan 1945?

Så vad är problemet?

Det största hotet mot demokratin: Soffliggaren.

Om vi inte nyttjar vår demokratiska rätt, är vi då i behov av den?

Blåvalen och det politiska valet är inte helt helt olika varandra. De är båda starkt hotade, känsliga ting och varelser som kräver omsorg och omtanke. Blåvalen riskerar utrotning, och många delar av världen styrs av diktaturer, där bara ordet ”val” kan få dig kastad i fängelse på en odefinierbar tid.

Om du hade vuxit upp i ett land utan fria val och sett hur människor kämpat mot förtryck och diktatur med risk för sina egna och sina närståendes liv, då hade soffan inte varit ett alternativ den 14 september. Då hade den 14 september varit en glädjens dag, en ärofylld dag då du hade sett det som din plikt mot demokratin att lägga DIN röst för DIN nation.

Skippa soffan om knappt två veckor. Hedra alla som kämpat för att DU skulle få möjlighet att bidra till samhället genom att rösta. Det är verkligen ingen självklarhet i världen att just DU ska få rösta.

Fram till och med den 14:e september kommer Vårdförbundet Örebro att uppmärksamma att vi står inför ett val i Sverige. Valet kommer att påverka dig och mig i allt vi företar oss. Och chansen att påverka vill du väl inte gå miste om?

Häng med i vår valblogg! Varje dag kommer ett nytt inlägg, håll till godo!

Åsa Mörner, röstberättigad styrelseledamot

Följ avdelning Örebro i sociala medier!