Till er som bestämmer och fördelar pengar..

äldreHar du varit på en intensivvårdsavdelning någon gång? Det har jag. Första gången var under sjuksköterskeutbildningen då jag sommarjobbade som undersköterska. Det sommarjobbet blev en kunskapsbank utan dess like, jag lärde mig massor om både omvårdnad, sjukvård och om livet.

Sedan dess har jag sövt svårt sjuka patienter med behov av intensivvård. Jag har vänner och kollegor som arbetar på olika intensivvårdsavdelningar. Jag har vänner vars barn eller föräldrar behövt intensivvård men har själv aldrig varit intensivvårdspatient eller haft någon anhörig där. Jag har besökt intensivvården från olika perspektiv.

En intensivvårdsavdelning är en av de mest komplexa arbetsplatser som finns. Mängder av medicinteknisk utrustning, extremt potenta läkemedel (som framförallt ges intravenöst) . Patienterna är svårt sjuka människor med olika sjukdomar och varierande sjukdomsförlopp. På IVA finns oroliga anhöriga dygnets alla timmar. IVA är en arbetsplats som alltid är behov av specialistkunskap och där du måste vara beredd på allt.

Att det är en RISK att flytta intensivvårdspatienter och behovet av specialistutbildade intensivvårdssjuksköterskor är därför ingen överraskning för mig.

Att det är så många intensivvårdspatienter som flyttas runt och att flyttandet” ökar dödligheten med uppemot 30 %” är en överraskning.
Det känns skrämmande och det är INTE ok!

Såhär i valtider:
Med tanke på den accelererande bristen på specialistsjuksköterskor tänker jag bara påminna alla som styr och fördelar pengar om att vården i Sverige blir mer och mer komplicerad. Det behövs BRA intensivvårdsavdelningar med specialistutbildad personal. Personalen behöver bra villkor så de vill och orkar arbeta kvar. Det behövs IVA platser, patienter SKA inte flyttas runt. Tror du mig inte – gör ett studiebesök!!

Jag vet att det kostar. Men ärligt talat, nuvarande sätt att hantera intensivvården kostar också. Inte bara pengar utan tragedi, lidande och säkerligen vårdskador…

Visst vill du att du eller din anhörig ska få en bra och säker vård om ni hamnar på en intensivvårdsavdelning?
Så under VAL 2014 – tacksam om säker vård prioriteras!

Ann-Sofie Gustavsson
Anestesisjuksköterska och Vice ordf Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!