Gå en dag i mina skor: Mats Gunnarsson (MP)-på rätt sida om operationsbordet.

G-_i_mina_skor_puff

Nu står jag på rätt sida om operationsbordet. När alla kurvor pulserar på skärmarna och värden registreras är jag en av de grönklädda. Det känns bra, jag är en i gänget som hjälper eller räddar liv.

 Att stå på andra sidan som förälder, när en spädbarn skall genomgå avancerad kirurgi är annorlunda. Det var snart 11 år sedan men jag tror alla föräldrar som upplevt det kan berätta i detalj långt efteråt hur det känns. För mig kändes det tryggt då också men jag tänkte inte rationellt. När alla skärmar och varningslampor blinkar vill man gärna få ännu mer, eller ännu bättre vård! ”Vi borde rulla iväg sängen till akuten!” – kruxet var bara att vi redan fick den bästa vården som gick att uppbringa i landet, högst upp i systemet, på hjärtintensiven i Göteborg. Men det avlöpte väl för oss. Vår yngsta son fyllde elva år tio dagar innan jag fick förmånen att vara med en heldag på USÖ.

Alla i operationslaget utstrålar en sorts trygghet och rutin – precis som i Göteborg där min son opererades – trots att det är avancerade ingrepp som görs.

 Under en heldag på Aniva/öron- näsa- halskliniken möter jag en öppen attityd och vilja att visa vad man kan och vill. Ingen fråga från mig verkar vara för dum för att svara på. Simon, som är anestesisköterska har stort tålamod med mig som praktikant och låter mig göra ett handtag där det är möjligt. Kanske hjälper det att han också är pappa? Under dagen blir jag överraskad att bara möta manliga anestesisjuksköterskor. Läkaren med den kompetensen är också en man. Min förväntan var annars att kvinnorna dominerar inom yrket, så jag blev i alla fall en fördom fattigare denna dag och glatt överraskad!

 Mitt förtroende för vår sjukhusvård och människorna som jobbar där har bara blivit starkare. Jag är ännu stoltare över att vara landstingspolitiker i vårt län efter dagen med Simon och hans kollegor, även om det finns saker kvar att förbättra. Jag är också stolt över att miljöpartiet uppmärksammat det ökade behovet av både specialistsjuksköterskor och fler läkare i vårt förslag till statsbudget.

 

Frågan som lever kvar efter dagen när jag skall somna och som jag inte kan ställa, är hur de mår nu? De ansikten som jag såg somna in och överlåta sin hälsa totalt i händerna på de grönklädda i rummet. Alla ingrepp gick som de skulle och jag var med och lämnade över flera till anhöriga på uppvak efteråt, men hur mår de nu?

Jag vet i alla fall att inga resurser sparades på för att hjälpa dem med just deras problem.

 

Stort tack till Simon och de andra för deras tid och förtroende – ni har mitt.

 

 Mats Gunnarsson, Landstingsråd (MP)Mats o fixad
Vice ordförande i Nämnden för trafik miljö & service


Kommentarer

  1. Tack själv, för att jag fick ge mina kollegor möjligheten att träffa en av våra beslutsfattare i egen hög person, och för att jag fick ge dig en liten inblick i anestesisköterskans vardag.
    Simon Åberg
    Anestesisköterska USÖ
    Fackligt förtroendevald
    Vårdförbundet

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!