Demokrati-rena rama grekiskan?

Demokrati. Vad innebär det? Rena rama grekiskan? Eller är det klart som korvspad?

Enligt Sveriges Riksdag innebär demokrati att alla människor har lika värde, att alla har samma möjligheter att vara med och bestämma; det är en grundläggande rättighet. Sveriges grundlag beskriver tydligt vad en demokratisk nation står för. Riksdagen är svenska folkets främsta företrädare och fattar beslut som styr samspelet mellan bland annat kommuner och landsting.20140131_110211p

I  och med förra riksdagsvalet fördelades de 349 platserna mellan åtta olika politiska partier. Fördelningen ser ut enligt följande:

  • Socialdemokraterna: 112
  • Moderaterna: 109
  • Miljöpartiet: 25
  • Folkpartiet: 24
  • Centerpartiet: 23
  • Sverigedemokraterna: 20
  • Vänsterpartiet: 19
  • Kristdemokraterna: 19

(antal ledamöter per parti i Sveriges Riksdag)

 

 2014 kallas för ett supervalår. Det är inte bara val till riksdag, kommun och landsting utan också val till Europadepartementet. Maj och September är heta månader i år, oavsett väder och vind, det kan jag lova!

”Varför ska jag rösta? Ingen tycker som jag och alla politiker pratar hål i huvudet på mig” Känner du så ibland? Vem gör inte det? Men det finns inget parti som är skapat för just dig som individ! Vad tror du är bäst för samhället? Politiken är till för samhället och du är en del av samhället. Utnyttja din chans att påverka!  Tänk hur vi genom historien kämpat för att uppnå demokrati och allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt och yttrandefrihet. Vad tror du människorättskämpar i tex Kina, Nordkorea, Sudan och Vitryssland skulle säga om han/hon fick veta att det finns individer som inte nyttjar sin demokratiska rättighet och röstar bara för att det inte finns någon som tycker precis som dem själva i alla frågor? Jag skäms av tanken!

 valen2014

Vårdförbundet har en politisk agenda men det betyder inte att vi är partipolitiskt bundna.  Vi arbetar med att föra fram våra tankar om en god arbetsmiljö, rättvisa villkor och värderingar och utgår från vår stadga.  

Avdelning Örebro anordnar frukostmöten med partierna, låter våra förtroendevalda politiker Gå en dag i våra skor och bjuder in till en stor debatt om vården under våren med samtliga demokratiskt valda partier representerade och lägger ingen värdering i vad partiet står för. De är ju folkvalda? Demokrati! Kanske är det våra medlemmar som röstat på just det partiet som arbetar för att inskränka aborträtten, slopa LAS eller helt enkelt strävar för något som Vårdförbundet jobbar emot?

Personligen känner jag mig inte orolig. Mina argument för vad jag står för är starka. Jag vill gärna möta de som jag har möjlighet att påverka! Om jag bara träffar de som tycker som jag, vad ska då mötet leda till? En klapp på axeln och samtal om hur lika och bra vi är?

Jag vill möta alla för att genom ordets makt påverka och förändra. Jag respekterar demokratin och bemöter alla folkvalda politiker. Men med en stor förhoppning. En förhoppning om att mina värderingar och förslag ska få ett genomslag.  

 

Vi ska inte glömma den makt som finns i massmedia. Den är stor! Om inte enorm. Vi kan påverka stort genom att synas i media och det väljer Vårdförbundet avdelning Örebro att göra. Vi syns!

Häng med!

https://vardforbundetbloggen.se/orebrobloggen/

https://www.vardforbundet.se/Om-Vardforbundet/Lokala-avdelningar/orebro/

https://sv-se.facebook.com/vardforbundet.orebro

https://twitter.com/vforebro

 

 

Åsa Holm

Leg barnmorska

Leg sjuksköterska

Huvudskyddsombud och styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro.

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!