Ett kejsarsnitt bokat! Vill du ha med eller utan bedövning?

TulpanDebatt i SVT pratar om förlossningsskador. En kvinna utbrister: I vården normaliseras söndertrasade underliv!

 Är det så det ser ut i kvinnosjukvården i Sverige år 2014? Borde kvinnor få välja vaginal förlossning eller kunna boka in ett kejsarsnitt med anledning av antalet förlossningsskador? Och vem ska i så fall betala för kalaset?

”Hej och välkommen till svensk förlossningsvård! Tryck #1 för vaginal förlossning. Ha dock i åtanke att du riskerar förlossningsskador. Ev skador kan meföra obehag från trakten kring ditt underliv resten av ditt liv.  Tryck #2 för kejsarsnitt. Önskas bedövning sker en extra kostnad. Betalning sker i förväg, ange personnummer på inbetalningsblanketten. Tryck #3 för att komma till din bank”. 2013-06-11-18.28.34

 En barnmorska, en överläkare, två kvinnor med förlossningsskadade underliv och en etikprofessor sitter i SVT-studion och diskuterar varför kvinnor inte får rätt vård och bemötande och om kvinnor ska ha rätt att välja vilken typ av förlossning de vill ha.

 Varför är det ingen som pratar om varför? Varför är det så mycket förlossningsskador? Har det alltid varit det? Och är det ”normalt” bara för att det alltid har varit så(om det nu alltid har varit det…)?

 

Barnmorskeupproret 2013. Massor med uppmärksamhet i radio, TV, tidningar och på nätet. Ingen kan ha undgått den kris som genomsyrar kvinnosjukvården, och faktiskt hela sjukvården idag.  Förlösande barnmorskor larmar om att man inte kan upprätthålla en god och patientsäker vård. Vem kan göra ett bra jobb efter att ha jobbat häcken av sig, utan att hinna äta och dricka, springandes från den ena förlossningen till den andra. Dessutom är barnmorskan förbannat kissnödig, för vilken barnmorska hinner kissa på jobbet egentligen?

 

Det finns andra skäl, medicinska skäl till varför förlossningsskador sker. Vi föder barn senare i livet och då är vävnaden inte lika tänjbar; vi föder större barn och de gravida kvinnorna lider allt oftare av övervikt på grund av livsstilsfaktorer; vi använder smärtlindring  och värkstimulerande dropp som bedövar och tar bort den ”naturliga” känslan att krysta eller inte hos den födande kvinnan, något som kan leda till instrumentella förlossningar tex sugklocka.

 Men inget av detta nämns i debatten.  Man pratar om att det är ett akut läge, att det snart krävs en revolution i vården.

 

Revolutionen pågår för fullt. Låt oss hjälpas åt och hålla den levande tills vi uppnått det vi vill: En god och säker vård, utan vårdskador, arbetsskador och massuppsägningar.

 untitled-blogg

 Åsa Holm

Styrelseledamot avd Örebro och legitimerad barnmorska


Kommentarer

 1. Det är heller ingen som talar i programmet om att det faktiskt finns risker även med kejsarsnitt. Det handlar ju om en stor bukoperation. Jag tror inte att så många har kännedom om riskerna med en sådan, speciellt inte när man är gravid och det handlar om en önskan om kejsarsnitt. Många tror att det är en enkel väg att gå.

  1. Att utsätta sig för en stor operation som kejsarsnitt är att frånsäga sig kontrollen över sin egen förlossning. Både mamman och barnet utsätts för fara. Det finns ingenting som motiverar kejsarsnitt som inte är medicinskt nödvändiga! Från befruktningen har vi hela nio månader på oss att träna och förbereda oss för att kunna föda. Våra kroppar har genom årtusendena anpassat sig för att föda barn av egen kraft. Det går att lindra smärta med andningstekniker, lära sig töja och krysta för att minimera skador och det går att med trygg miljö, lugn, utvilad och närvarande barnmorska, doula, stödjande anhöriga osv skapa de ultimata förutsättningarna för en bra förlossning. En förlossning med goda förutsättningar kan också vara en passagerit för både mor och barn, som påverkar deras kommande relation på djupet. Jag blir tusan mörkrädd när kvinnor verkar beredda att ge upp allt detta och istället boka in ett planerat kejsarsnitt!

   1. en förlossning med goda förutsättningar är den du har hemma i ditt eget trygga, lugna hem!
    Har haft 4 hemförlossningar av 8, utan barnmorska, utan minsta komplikation!

    1. Ja Karin T. vi vet nu – att du haft 4 lyckade hemförlossningar. Jag funderade åxå på det, men ville gärna haft möjlighet ha en barnmorska – var en s.k. äldre förstföderska (37 år) och det var inte lätt att ordna. Var väl påläst, men en del överraskningar blev det – och jag var inte helt överens med barnmorskan – vilket troligen störde värkarbetet lite – men ska inte behöva argumentera. Lite stygn blev det – och det är väl ett av probelemen med hemförlossningar -hur stoppar man en störtblödning? Kvinnor dog ju ibland av den anledningen förr. Att så många får så allvarliga skador som jag nu läst om stod det inget om i den litteratur jag läste. Förfärligt. Nästa födde jag på golvet hängande i makens armar – med en barnmorska som var med på noterna. Födde verkligen – blev inte förlöst. Men det borde vara möjligt att ha en ”hemförlossning” på alla sjukhus – med närheten till hjälp OM det behövs.

    2. Men sluta tjata om dina förbannade 4 hemförlossningar… Min äldsta hade varit stendöd om jag fött hemma. Jag med förmodligen.

 2. Jag tror du underskattar kvinnors intelligens. De flesta är väldigt pålästa om risker med det ena eller det andra förlossningssätten. Och de väljer bort trasiga underliv och drama kring en förlossning mot en lugn och planerad operation.

  1. Syftet med blogginlägget är mestadels syftat till den kris som finns inom förlossningsvården och inom sjukvården i stort i Sverige.
   Om kvinnor ska kunna ” välja” hur de ska föda måste vården organiseras på ett totalt annorlunda sätt än det gör idag. Det krävs betydligt mer personal, vårdplatser, förberedelser/eftervård och läkemedel än vi ens är i närheten av idag. Och då handlar det förstås om en skyhög skatt eller att vi har en privatfinansierad vård som bara vissa individer kan ta del av.
   Först och främst måste vi kunna hantera den vårdsituationen som vi har idag. Och det gör vi sannerligen inte.

 3. Funderar en kvinna på kejsarsnitt så får hon en informationsbroschyr som listar risker och samtal med vårdpersonal om detta. Den officiella informationen från vårdens sida om riskerna vid vaginalförlossning är obefintlig i jämförelse.

  En komplicerad vaginalförlossning är dyrare än ett kejsarsnitt. Lägg dessutom till de starka kvinnor som orkar kräva operationer för sina förstörda underliv – dvs det som kejsarsnitten kostar skulle kunna sparas in på minskat antal inkontinens- och framfallsoperationer för alla gravida kvinnor kommer inte att välja kejsarsnitt även om den möjligheten skulle ges i större utsträckning än idag.

  Fundera också ett ögonblick på vad dessa förstörda underliv som inte åtgårdas i de fall då kvinnan inte orkar söka hjälp/inte får hjälp av vården kostar samhället pga förlorad arbetstid, måste söka annat jobb pga inkontinens, skilsmässor pga förstört sexliv etc.

  Det är inte möjligheten att kunna välja kejsarsnitt som är problemet. Dagens förlossningsvård är helt enkelt inte patientsäker. Kvinnans hälsa är mer än att bara överleva själva förlossningsögonblicket.

  1. jag säger bara föd hemma i lugn och ro, känn dej trygg och slipp alla komplikationer! Har fött 4 av mina 8 barn hemma utan barnmorska. Bara lyssnat på vad min kropp säger…

 4. Jag håller med dig Marie, jag tror att en del inte inser att det finns risker med kejsarsnitt, särskilt vid en ny graviditet. Uterusrupturer eller att moderkakan lägger sig framför modermunnen är ju exempel på sådant som kan inträffa. Missförstå mig inte, kejsarsnitt räddar liv på mor och barn dagligen, men en utveckling där det blir norm att alla ska kejsarsnitta tror jag snarare medför risker för mor och barn.

 5. Och INGEN tar upp riskerna för barnet i samband med ett kejsarsnitt!! Är trött på EMLA-generationens gräddfil och ego!

  1. Vilka risker? Förslagsvis med källor.

   (Om du menar astma, så finns det en svensk registerstudie som visar att du har fel. Om du menar sämre tarmflora, så kommer det snart att göras försök i Sverige att helt enkelt svabba lite underlivsbakterier från mamman till barnet.)

 6. Hej!
  Jag är jätteintresserad av att komma i kontakt med någon barnmorska eller kvinnoläkare inom mödra- förlossningsvården som är engagerad i debatten som pågår. Med vänliga hälsningar Tina Feromone

 7. Har lagt över 200 000 på att bli gravid. Med immunbehandling utomlands lyckades vi tillslut med ivf. Nu rekommenderar min grekiska läkare kejsarsnitt i v 38 eftersom min moderkaka riskerar att åldras i förtid med risk för att barnet dör. Men svenska läkare vägrar lyssna !!! Ska jag behöva resa utomlands även för att föda ..???

  1. Varför åka någonstans alls?! Stanna hemma och föd i lugn och ro utan komplikationer! Jag har haft 4 hemförlossningar av 8 utan barnmorska! Lita på din kropp och tro att du KAN föda barn!!!

 8. Hej!
  Vad märkligt att detta inlägg kom precis idag – då jag hade haft ett samtal med en sjuksköterska-väninna om just förlossningsskador. Jag tycker att man borde göra en riskbedömning inför varje förstföderska – utifrån hennes kroppsbyggnad. Vi kvinnor är ju alla olika i vår anatomi och det finns en del som har en kroppsmodell som är som gjort för att föda barn och andra har en kroppsbyggnad som inte är det. Jag hör till modellen – ”super lätt att föda barn” (vilket inte är samma som lätt att vara gravid!) och väninnan ”super svårt att föda barn”och därmed skiljer våra upplevelser av föda barn markant.
  Det måste ju finnas teknisk medel då man kan faktiskt göra en riskbedömning hur en vaginalfödsel påverkar den enskilda kvinnans och barnet hälsa? Kan man mäta fostrets benlängd så borde man även kunna mäta hur mycket plats det finns i ”förlossningskanalen”. Väninnan min berättade skräckhistorien om hennes första förlossning som hade tagit mer än 20 timmar – och detta var med konstanta förlossningssammandragningar. I påföljden hade sonen fötts med ett huvud som såg ut mera som en mjölkpaket än en rund/oval huvud och en stor blåtira i högeröga. Tacka fan att den förstföderskan bli då livrädd för att få flera barn. Nu hör det till att väninnan har fått ett barn till – men denna gången hade hon fått inplanerad kejsarsnitt och då gick allting bra både med mamman och barnet.
  Därmed tycker jag att mödravården borde faktiskt ta mera ansvar för att förbereda föräldrarna till själva ”stora dagen” och kanske göra en ”riskbedömning” för kvinnor med extra smala höften.
  Dessutom förberedelser till amning borde påbörjas långt innan det är dags att föda. Det är nämligen alldeles tok många som väljer att inte amma på grund av att deras bröstvårtor är inåtvända, smärtan av mjölkstockningar – som orsakar både feber och mycket värk med mera, är outhärdlig.
  Så även om vi har ett väldigt väl fungerande mödra- och barnavårdssystem så finns det fortfarande områden som kunde vidareutvecklas till det bättre.

 9. På Stenåldern hade vi inga alternativ! Visst man kan få komplikationer vid en förlossning, det flesta jag talar med är mest rädda för att skita ner sig, vilket man inte tänker på.
  Jag har en väninna som säger att hon vill ha kontroll över sin kropp och smärta och har därför ett inbokat kejsarsnitt. Men har man kontroll när man fått en spinalbedövning och inte kan röra sig på x antal timmar och personalen får använda lyftannordningar som inom äldreomsorgen. Är det att ha kontroll? Jag har själv 2 barn, och visst det var jobbigt, men värt det, hade dom snittat mig akut eller för barnets och min skulle hade det varit en annan femma, men jag hade b,livit besviken. Barnet behöver både bakterierna från de undre regionerna för att utveckla ett immunförsvar redan då, likaså knuffen ut som får den att komma igång med andningen på ett annat sätt. Min andra unge kom ut på 45 minuter och det utan bedövning. Men jag kunde ställa mig upp och ta hand om mitt barn mer eller mindre direkt, något som någon som blivit snittad inte kan. Man kan inte ha kejsarsnitt på löpande band, för att kvinnor är bekväma och rädda om sina underliv, många missar att man faktiskt måste Knipa och göra knipövningar även om man blivit snittad för att senare i livet inte bli förslappad. Dessutom, är man bekväm kanske man inte ska skaffa sig några barn, för när man skaffat barn blir livet inte lika bekvämt som det var innan!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!