I dag är det åter dags för utdelningen av världens mest prestigefyllda utmärkelse – Nobelpriset!  De stora festligheterna äger rum på årsdagen av Alfred Nobels dödsdag, den 10 december 1896.

I Sveriges kallas den 10 december för Nobeldagen och i vår huvudstad utdelas Nobelpriset i fysik, kemi, fysiologi eller medicin samt litteratur. Nobels fredspris delas ut i Oslo, Norges huvudstad.

För fem dagar sedan, i Sydafrika, dog Nelson Mandela. I hela sitt vuxna liv bekämpade han rasismen. Apartheidstaten dömde honom till livstids fängelse och han satt fängslad i över 27 år. 1990 blev han fri, tack vare den världsomspännande kampanjen ”Free Mandela”, vilken hade pågått i decennier. Tre år senare, 1993, tilldelades han Nobels fredspris och i början av 1994 fick han som förste demokratiskt vald statschef i Sydafrika, hålla sitt allra första tal. En svart man i ett system där makten funnits hos den vita befolkningen.

Utan tvekan var Nelson Mandela en fantastisk ledare med en karismatisk personlighet.  Men han hade inte kunnat åstadkomma denna förändring på egen hand. All varaktig framgång bygger på många människors drivkraft mot gemensamma mål.

Det är därför vi alla i Vårförbundet gör skillnad! Tillsammans kan vi påverka våra villkor och förutsättningar. I varje möte med arbetsgivaren och i våra egna beslut på arbetsplatsen påverkas resultatet utifrån hur vi agerar och vad vi säger.

Jag tror att om Vårdförbundets nästan 111 000 medlemmar uttrycker gemensamma krav på rätten att kunna arbeta patientsäkert, ja då blir det svårt för ansvariga politiker och tjänstemän att, osynade, ignorera det vi säger!

Som Tomas Ledin så vackert skrev: ”Delad strid känns lättare…”

God Jul!

Anne Johanson, Distriktssköterska i Örebro Kommun,

styrelseledamot, huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud i Örebroavdelningen

untitled

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!