Lucka 8 - Byt köphets och stress mot julefrid och medkänsla

Bloggkalender

Vi har mycket att jobba med här i Sverige. Vi har, så att säga, utrymme för förbättringar. På många områden. Förbättringspotential.
Men om man ser ur ett globalt perspektiv så har vi det mycket gott. Vi har sjukvård tillgänglig för alla (eller är den det..?) och vi har världens lägsta spädbarnsdödlighet, rent vatten i kranen, tak över huvudet och mat på bordet.

Fast det har faktiskt inte alla. Inte ens i trygga Sverige.

Vi har klyftor i Sverige, det är enormt mycket som skiljer den fattigaste från den rikaste i vårt avlånga land.

I juletid får vi lätt konsumtionshets. Jag känner igen mig själv, jag vill gärna handla många fina klappar och massor med god mat och fint julpynt att lysa upp mörkret med.

Kanske har du också halvt tappat omdömet i din iver att skapa julstämning, nytt pynt är inhandlat och julklapparna får inte plats under granen på långa vägar.

Vi förknippar julen med den kristna tron, men julen har firats på olika sätt genom tiden bland annat med förkristna anor, då kallat Midvinterblot. Många firar jul utan att den har en religiös betydelse och många firar Jesu födelse. Vilken anledning man än har så är det en högtid, en tid att fira.

För många är det fokus på paket, och fokus på Tomten. Sankt Nicolaus,som anses vara ursprunget till vår jultomte (Santa Claus på engelska) var en biskop i Holland som levde på 300- talet. Han var en mycket godhjärtad man som hjälpte utsatta människor och han helgonförklarades för sina goda gärningar.

Jag älskar allt som hör julen till. Men med tiden så har börjat känna en dålig smak i munnen, en lätt rysning längs ryggraden över all konsumtionshets och stress som, sorgligt nog, förknippas med julen.

Jag tycker att det är dags att vi lyfter blicken och ser ut över världen. Varför inte ge ett bidrag till en hjälporganisation som du brinner för eller till en miljöorganisation som kämpar för att vi ska ha rent vatten och frisk luft?

Självklart ska du också njuta av julen. Betoningen är på njuta. Samla dina nära och kära, umgås och prata med varandra, ge varandra tid.

Idag har vi öppnat lucka 8 och idag tänder vi andra ljuset i Advent. Jag ska bege mig till Stortorget i Örebro och tillsammans med O Helga Nattkören sjunga för staden och stämma in i allsång. Bege dig dit du också och upplev en del av värmen i gemenskapen, släpp alla måsten och stress och passa på att må gott tillsammans med dina medmänniskor!

/ Åsa, förtroendevald styrelseledamot och 1:a sopran i O Helga Natt SAMSUNG

Följ avdelning Örebro i sociala medier!