Lucka 5 - Gå en dag i mina skor-Folkpartiets Anna Ågerfalk provar på en distrikssköterskas skor!

Anna Ågerfalk
Hur ser egentligen vardagen ut för en distriktssköterska på en vårdcentral? Ni är många som vet mycket väl. Jag har tills nu haft två perspektiv; dels som patient och småbarnsmamma, dels som landstingspolitiker med tillgång till diverse statistik, handlingar och ett och annat besök i verkligheten. I fredags fick jag så genom Vårdförbundets ”Gå en dag i mina skor”, tillsammans med Anna-Karin Lilja på Olaus Petri vårdcentral, uppleva en hel arbetsdag utifrån hennes villkor.

Efter att ha hoppat i randig skjorta och vita byxor hamnade jag raskt som bisittare till Anna-Karin som satte fart att beta av morgonens telefonkö. Och samtal kom det, i en strid ström, med högst varierande innehåll. För mig var det uppenbart att det krävs lyhördhet och god kompetens för att kunna fånga varje patients behov och snabbt kunna göra en bedömning av allvaret i situationen. Inte alltid helt självklart vad det egentligen var som patienten på tråden ville förmedla.
Med flera nya sköterskor i teamet fixade Anna-Karin emellanåt handledning. Att starta, genomföra och avsluta ett samtal på ett för båda parter lyckat sätt är inte alltid enkelt och kräver övning och därmed en god mentor som kan bidra till utveckling. Vikten av detta och hur man kan tänka nytt kring andra delar i en distriktsköterskas uppgifter en vanlig dag hann vi med att dryfta mellan patientmöten. Att tillsammans ha tid att reflektera för att hitta bra lösningar på det som tar energi och tid, istället för att ge, under en arbetsdag, var återkommande inslag. Spännande diskussioner i en positiv anda!

Under dagen hann vi också med att hantera akuttelefonen, ta emot flera patienter och återkoppla på telefon. Som spindel i nätet gällde det att försöka åstadkomma ett flyt där olika kompetenser är inblandade för att lösa varje patients situation på bästa sätt. Vi hann också med både fika och lunch där vi fick komma ut ur sjuksköterskerummet och möta flera kollegor över en kopp kaffe, alltid med dopp! Åsa Holm, som arrangerat dagen passade också på att lotsa mig runt och titta in till BVC och MVC en trappa upp!

En spännande arbetsdag med många intryck som jag fick anledning att reflektera över. Ni gör ett toppenjobb! Ni har ett spännande och varierande jobb som kräver kunskap, kompetens och förmåga att se människor. En bit uthållighet är nog också bra, för vill man se förändring i smått eller stort går det inte alltid över en natt.

Stort tack till Anna-Karin som bjöd på både vardag och diskussion om livet nu på Olaus Petri men också om utmaningar och möjligheter från en distriktsköterskas horisont!IMG_2155
Anna Ågerfalk, landstingsråd Folkpartiet.


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!