Gästblogg: Legitimerad röntgensjuksköterska-så mycket mer än bara en bild.

Att jag blev röntgensjuksköterska var ingen slump, snarare ett medvetet mål efter att själv varit patient. Min upplevelse den gången då jag låg där på britsen, i mörkret, omgiven av en massa stora apparater, och det vänliga ansiktet som frågade var jag hade mina besvär. Det var då jag bestämde mig för vad jag ville bli; jag ville bli röntgensjuksköterska.

 

Det var en kombination av att få arbeta med människor och teknik som lockade mig. Många gånger får jag frågan varför vi tar så många bilder, varför det inte räcker med ”en bild bara”, och jag tycker att man kan kalla det vi gör en form av hantverk.  Varje människa är unik och ibland ser vi inte riktigt lika ut på millimetern invändigt. Vi vill få bilder från olika vinklar, och vi kan ta en röntgenbild och på den se hur vi ska justera inställningarna för att ta en ny bild och lyckas komma in i en led eller vrida fram en aktuell skada.

Vid vissa undersökningar såsom skiktröntgen, vill vi fånga kontrast i ett organ, just i detDSCN0185 ögonblicket som kontrasten vi ger är som mest koncentrerad. Röntgensjuksköterskans roll är så himla mycket mer än att bara ta en bild på skelettet, det finns många bildtagningstekniker, såsom skiktröntgen, genomlysning, konventionell röntgen m.m. och även tekniker som inte innefattar röntgenstrålning t.ex. MR och Ultraljud. En viktig bit i arbetet är att få tillgång till utbildning och utveckling, och eftersom tekniken hela tiden går framåt i snabb takt och ansvaret över det primära i vårt jobb, strålning och strålskydd, är viktigt för både patienten och oss som arbetar med det dagligen.

Nu efter tio år inom yrket, kan jag inte tänka mig något annat arbete. Det är ett flexibelt jobb, med en stor variation i form av olika undersökningar, bildhantering och ett stort patientflöde med varierat omhändertagande. Allt från en mottagning med människor som kommer direkt hemifrån, till svårt sjuka med ett större omvårdnadsbehov. Vi människor har alla olika behov av hur vi får information till oss, och det gäller för mig att i det snabba mötet kunna se och uppfatta just den här personens behov av information och känsla av att bli bemött.

Som röntgensjuksköterska får jag en stor variation beroende på var jag är placerad just den dagen. Ena dagen jobbar jag med genomlysningsutrustning och står t.ex. sterilklädd tillsammans med en röntgenläkare, och förbereder samt assisterar vid ex en dräninläggning. Och nästa dag, kan jag vara placerad på ett akut CT lab med diagnostik i form av skiktröntgen, vilket kan innebära allt från planerade undersökningar av olika utredningar till akut inkommande trauma larm såsom bilolyckor.

Röntgensjuksköterskan arbete är en viktig och ibland återkommande länk i patientens vårdkedja. På en röntgenmottagning passerar många under sin tid som vårdsökande, ibland för ett kort stopp, och ibland återkommande under sin sjukdomstid eller i sin sjukdoms utredning. Tillsammans skapar vi diagnostik.

 

Kristin Henningsson, legitimerad röntgensjuksköterskaDSCN0190


Kommentarer

  1. Det var en jättebra beskrivning av vårt yrke! Jag kan inte heller tänka mig att arbeta nån annanstans och har aldrig ångrat mitt yrkesval. Eftersom röntgenavd. är lite som spindeln i nätet på ett sjukhus, får vi som arbetar där träffa massor av olika människor. Det gillar jag!

  2. You rock!! Pricken över i, vi är viktiga fast vi bara träffar våra patienter några minuter!! Vi gör skillnad och det är något vi ska bara stolta över!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!