De gamlas livslånga slit belönas med vanvård och ignorans

Halvlåg i soffan igår kväll, trött, som vanligt på måndagskvällen och tittade på nyheterna. Innan sändningen var slut hade jag blivit tårögd och illa berörd. Nästan dagligen uppmärksammas vi om hur våra gamla blir vanvårdade, får försämrad mat och blir lämnade ensamma i sina små lägenheter. Självklart var det ett sådant reportage igår också.

Här i Örebro har det varit skriverier om ett äldreboende där arbetsvillkoren medför att man inte hinner med den omvårdnaden som de boende behöver och förtjänar.

 Förtjänar; ja det är ett bra ord. Dessa gamla människor är våra föräldrar, mormödrar, grannar och vänner. De har arbetat för oss och för vårt samhälle hela sina liv och befinner sig nu i slutet av sin livstid och behöver stöd och värme. De förtjänar ett gott liv!

 Hur mycket får en god omvårdnad kosta? Vad är en god omvårdnad? Hur vill du att dina sista år i livet ska vara?

 Den senaste tiden har vi läst mycket om hur personalen inom vård och omsorg arbetar under tuffa omständigheter och inte hinner ge en god och säker vård.

 Bakom alla rapporter om slit, tunga lyft, avvikelser och tunna lönekuvert finns också en patient, en människa.

 Som det ser ut idag så får jag förbereda min sambo på att mina föräldrar troligtvis kommer att flytta in i vårt gästrum den dagen de inte klarar sig själva. Är det så det ska vara i dagens samhälle. Är det så DU vill ha det?

 SAMSUNG

Åsa Holm, styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Örebro

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!