Same procedure as last year? Same procedure EVERY year, vårdpersonalen!

Varför känns det som en upprepning varje år? En sur uppstötning, en gammal uttjatad historia som man hört 300 gånger tidigare; ”Oooops, blev det sommar igen? Förväntas personalstyrkan gå på semester? Kommer vi fortfarande ha patienter? Trots att det är sommar? Hur gick det till? Det trodde vi aaaaaldrig?”

Jag blir så less. Varför klarar man inte av att planera för tillräcklig bemanning? Lär man sig inget av sina misstag? ”Det funkade skitdåligt förra året, varför inte köra på det konceptet igen? Jaaa, det gör vi!”

Kommer det att finnas sjuksköterskor på våra akutmottagningar, kommuner, vårdcentraler och vårdavdelningar runt om i landet? Kommer någon att kunna analysera våra blodprover, få fram resultatet av alla odlingar vi skickar in och ordinera rätt blodförtunnande dos medicin? Vem finns på plats för att ta hand om den trafikskadade som behöver en omfattande röntgenundersökning, eller den cancersjuka som behöver rätt undersökning för att spåra tumörer i kroppen? Ska vi slopa mödrahälsovården och återgå till oövervakade graviditeter, ska vi låta kvinnor föda barn på toaletterna på förlossningsavdelningarna?

Om det inte sker en drastisk förändring inom en mycket snar framtid kommer det inte finnas någon personal att rekrytera och vi kommer inte att ha kvar den personal som besitter all kunskap om vården idag. Tyvärr. Vi har tröttnat.

Sverige 2013. Vart är vi på väg?

Åsa Holm

Styrelseledamot, avd. Örebro

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!