Tänker du mycket på om du är hälsosam under ditt arbete? Nej, jag menar inte om du låter bli att ta en bit av sockerkakan som kollegan bakat, eller om du gör tio höga upphopp så fort det uppstått en liten paus (vilket det inte gör särskilt ofta, eller hur?). Jag menar om du tänker på hur dina arbetstider påverkar din hälsa, om du verkligen tar ut din rast och om du ser till att återhämta dig mellan arbetspassen. Och vad har du för arbetstider?

Vårdförbundet har länge drivit frågan om hälsosamma arbetstider.  Nu har vi äntligen kommit ett steg rätt riktning i och med ett nytt AB; Allmänna bestämmelser, med nya möjligheter att ta ut särskilda ersättningar i ledig tid! Även nivåerna för OB- ersättning finns i det nya avtalet (gäller från okt 2014).

Har du jour eller beredskap i din tjänst? Eller har du förskjuten arbetstid? Gå in på https://www.vardforbundet.se/Agenda/Aktuellt/Viktiga-steg-mot-halsosamma-arbetstider/ och räkna ut hur det kommer att påverka din lön!

Det kan kännas som små steg. Men det är steg i rätt riktning. Det går inte fort att förändra. Men det GÅR att förändra. Vi har TILLSAMMANS stor möjlighet att påverka och arbeta mot bättre villkor. Och visst är det lättare tillsammans än att försöka dra lasset själv?

Åsa Holm

Styrelseledamot avd. Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!