Jisses, jag kokar! Hela Vårdförbundet kokar över! Av ilska, upprördhet och besvikelse över politikernas inkompetens kring våra kunskapsområden.

 

Nedan ser ni ett citat, hämtat från Vårdförbundets facebooksida, apropå det uttalande om Anna Starbrink (FP) gjorde idag. Nämligen att hon tycker att man skall byta ut sjuksköterskor mot undersköterskor. Se inslaget på TV4 här, (spola till 1.40 min in i programmet).

”Kanske vi skulle byta ut poliser med väktare, brandmän med en vattenspridare, piloten med stewarden, statsministern med kabinettssekreteraren, läkaren mot en sjuksköterska, Zlatan mot Andreas Isaksson. Jag uppskattar undersköterskorna för deras jobb som är viktigt men de ska inte jämföras med sjuksköterskor och framförallt inte av personer som borde vara insatta i skillnaden.” /Tobias Berg

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet:
”Det är med ursinne vi tar del av Anna Starbrinks uttalanden om att det å ena sidan inte finns några ekonomiska begränsningar för att lösa den akuta krisen i vården i Stockholms län. Å andra sidan vill folkpartisten Anna Starbrink ersätta sjuksköterskor som har lång universitetsutbildning med undersköterskor som har gymnasiekompetens” 
Läs mer här!

Nej hörni, nu får det vara nog. Alla vi medlemmar i Vårdförbundet har kunskap, kompetens och legitimation som säkerställer en god och säker vård. Arbetskraften finns – problemet är att våra medlemmar flyr från sjukhusen eftersom vi får en rutten lön och usla villkor. Rätta till det VERKLIGA problemet så ska ni politiker och arbetsgivare se att problemen är relativt enkla att lösa.

De ansvariga politikerna borde säga som det är: Vi tycker det är viktigare med sänkta skatter än med säker vård till alla. Läs vad Torun Carrfors skriver om saken. Sjuksköterskorna skall ICKE bära skulden!

Sjuksköterskorna flyr – börja fundera på varför.


Kommentarer

 1. Och så har vi arbetsgivare som anser att legitimerade biomedicinska analytiker kan ersättas av biomedicinska analytikerstudenter/biolog/biologstudent eller motsvarande! Samma bristande kunskap där!

 2. Hej!
  Som ni ser i inslaget säger jag inte att vi ska ersätta sjuksköterskor med undersköterskor. Men undersköterskor – och andra yrkesgrupper – kan vi i större utsträckning ta hjälp av i hälso- och sjukvården.

  Jag möter ofta sjuksköterskor som med sin gedigna utbildning och ofta långa erfarenhet upplever att mycket tid går åt till sådant som inte kräver deras fulla kompetens, så som städning och annat. För mig är det naturligt att söka lösningar på problem, och en sådan lösning kan vara att låta andra yrkesgrupper avlasta.

  Jag hoppas att en seriös debatt kan ta vid om hur framtidens hälso- och sjukvård bäst utvecklas. Låt oss då utgå från vad som faktiskt sägs och ingen har – så vitt jag vet – föreslagit att sjuksköterskor ska ersättas av undersköterskor.

  Med vänliga hälsningar
  Anna Starbrink
  Landstingsråd, Stockholm

 3. Hej Anna Starbrink.
  Om vi ska kunna bedriva en god och säker vård i det här landet behöver vi öka kompetensen på arbetsplatserna. Vården är annorlunda jämfört med för bara 10 år sedan, extremt avancerad och högteknologisk. Vi löser inga problem genom att plocka in icke legitimerad personal för att fylla luckorna, utan genom att sätta rätt person på rätt plats i rätt tid. Fortfarande finns det sjuksköterskor att få tag i – missa inte den chansen, utan ge oss de villkor vi kräver (De är rimliga) så ska du se att luckorna fylls av personer med den kompetens vården idag kräver..
  Undersköterskorna gör ett fantastiskt arbete, men du löser ingen vårdkris genom att räkna huvuden. Använd vår kunskap fullt ut, innan ALLA försvinner.

 4. Och ja – du har rätt i att man idag slösar med legitimerad personals kunskap. Vi är varken städerskor eller kockar, utan legitimerade yrkesutövare som skall utföra det arbete vi är utbildade för.
  Så frågan till dig är egentligen – hur ska vi lösa krisen som handlar om brist på sjuksköterskor? Bristen finns ju där även om du väljer att plocka in annan personal?

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!