En normal arbetsdag?

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

20 december 2012

Örebrobloggen

Normal innebär att inget avviker. Allt är som det brukar.

Arbetsmiljöverkets Pernilla Niia konstaterar att ”Det här med överbeläggningar upplever vi är en ständig situation. Det är ett normaltillstånd i vården. Alla tycker på något sätt att det är helt normalt.”  Och hon har rätt i att överbeläggningar många gånger känns som ett normaltillstånd – men för den skull känns det inte ok!

Överbeläggningar innebär otillräckligthet, tiden räcker inte till åt alla. Det innebär  att patienten får sängplats i ett hörn, i en skrubb eller i korridoren. Överbeläggningar leder till en patientsäkerhetsrisk, och är ett arbetsmiljöproblem.

Det överbeläggs för det går inte att säja nej om någon behöver akutvård. Alla behövande måste få plats. Det finns inget utarbetade policy med ”först till kvarn”…. I vården finns ingen möjlighet att hänga upp skylten –  OBS Fullbelagt – vänligen återkom igen imorgon”.

Överbeläggningar är :

  • Vardag – Ja
  • Normalt – Oftast
  • Ok – Absolut inte

Alla patienter har rätt till en bra och säker vård, och personalen har rätt till en bra arbetsmiljö. Eftersom överbeläggningar numera räknas till ett normaltillstånd, är det hög tid att se till att platserna och kompetensen räcker åt alla. Alla får plats  och alla får ett säker vård– ett rimligt mål 2013?

Ann-Sofie Gustavsson Styrelseledamot avdelning Örebro

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!