Sjuksköterska – en profession

Dagens fundering gäller helt klart Tyskland och Polen som vill sänka utbildningskraven för sjuksköterskeutbildningar runt om i Europa. I min hjärna känns det helt främmande. Hur tänker dom?

Idag snurrar nämligen en kunskapskarusell i vårldvärden,  och kompetenskraven åker med och ökar i en takt som knappt är hanterbar. Så i vårdens evidenskravsbaserad tillvaro fattar inte jag hur det ska fungera att sänka kompetensen. Patienten har nämligen rätt till bra och säker vård.

Legitimerad sjuksköterska är ett akademiskt yrke. Det är inget kall, det är ingen ren yrkesutbildning – det är en profession. Det innebär ett livslångt lärande där du dagligen kopplar den nyaste kunskapen till ditt professionella arbete. Det krävs mycket mer än att ”gå bredvid” och kopiera hur någon annan gör.

Den fria rörligheten inom EU ger andra EU medborgare tillträde till svensk arbetsmarknad. Det ger en bred och utökad arbetsmarknad även för oss. En möjlighet och en förmån för de som vill arbeta i ett annat land. Vid anställning handlar det däremot om kunskap, kompetens och vem som är mest lämpad för tjänsten. Där har faktiskt arbetsgivaren ett stort ansvar för VEM de anställer och vilken kunskapsnivå den personen har.

Jag förutsätter att sverige inte sänker några utbildningskrav för sjuksköterskor! Jag tar för givet att ni svenska politiker står bakom det. Att sänka kompetensen inom svensk sjukvård känns som en riktigt dålig idé ….…..Vem vill vårdas på en avdelningen ”där vi gör som vi alltid gjort” och struntar i ny fakta? Vill du det?

Trevlig första advent på er alla!!

Ann-Sofie Gustavsson styrelseledamot avdelning Örebro


Kommentarer

  1. Legitimerad sjuksköterska är ett akademiskt yrke. Det är inget kall, det är ingen ren yrkesutbildning – det är en profession. Jag förstår inte vad du menar med ”ingen ren yrkesutbildning” Urmakare,Verktygsmakare har också valt sin proffession utan att för den sakens skull vara akademiker. ”Det krävs mycket mer än att “gå bredvid” och kopiera hur någon annan gör.” Vilka yrken menar du? Vilka yrken kräver ingen problemlösningsförmåga?

    1. Jag tänker på hur utvecklingen av sjuksköterskeyrket ändrats undet mitt arbetsliv. Det har utvecklats i ett rasande tempo sig från att ”lära sig och gå bredvid ” till en högteknologisk värld där allt baseras på evidens. Det krävs dagligen ny kunskap – och att omsätta den i praktiken. Jag jämför inte med andra yrken, så jag kan tyvärr inte ge dig exempel, utan skriver om sjuksköterska som yrke och profession. Sjuksköterska har enligt Vårdförbundets def utvecklats till en profession.
      Vårdförbundets def av profession är https://www.vardforbundet.se/Min-profession/Att-vara-en-profession/ … jag vet att det finns fler sätt att beskriva just det ordet. Vill du veta hur de ser på ordet profession är det nog enklast att vända sig till dem. Hoppas det var svar på dina frågor 🙂

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!