Sommaren kräver att inget oförutsett eller akut inträffar!

Det är redan semestertider. Det känns fantastiskt härligt på många sätt och vis. På andra sätt och vis får jag en stor klump i magen. Efter att ha frågat medlemmar om hur det ser ut på arbetsplatserna är det för mig en skrämmande syn som återspeglas. Det är koppling av sjuksköterska mellan olika avdelningar, det är ensamarbete trots att det är sagt att sjuksköterskan inte ska jobba själv och det är mer eller mindre påtvingade byten och extrapass dag, kväll som natt. Varför går vi med på det här? Jo för annars får ju inte jag eller mina kollegor semester. Det är den bittra sanningen. Då blir det bara till att bita ihop och ta de där extra passen och jobba ensam med allt ansvar det kräver utöver det vanliga. Resultatet blir totalt utarbetad personal som när de själva väl får sin semester behöver 1-2 veckor för att bara bli sig själva igen. Då ska vi alltså offra den semester som vi värderar så högt till att bara försöka återhämta oss. Det är verkligen inte okej, men det är verkligheten för många.

Jag tror också att fler med mig tycker att sommaren känns allt för kort och även utan semester behövs de lediga dagarna för att kunna åka och bada med familjen eller bara få vara i det lugna.

Till vår avdelning i Örebro har vi fått signaler om att sommaren i år kommer betyda mycket övertid för många medlemmar. I år tänker vi försöka få en större bild om hur det faktiskt ser ut. Vi tänker därför försöka samla ihop statistik från olika arbetsplatser på USÖ, en registrering nu i början av sommaren och sedan en i slutet av sommaren för att sedan kunna jämföra. Då får vi förhoppningsvis en något bättre bild av hur verkligheten ser ut för våra medlemmar, och om våra farhågor besannas eller inte. Det som också ger en ökad förståelse för hur sommaren sett ut är om det skrivs avvikelser på risker som uppkommer. Avvikelser går inte heller att bara blunda för så skriv dem om det är så att ni ser risker, vi vill ju trots allt att våra patienter och vi själva ska få och bedriva en säker vård.

Kristin

Styrelseledamot avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!