Gästblogg: Internationella Biomedicinska analytikerdagen

Skrivet av Gästbloggare

15 april 2012

Örebrobloggen

Mitt namn är Marina Lindqvist. Jag är legitimerad biomedicinsk analytiker och mycket stolt över detta. Jag anser att vår profession, precis som övriga professioner i vårdförbundet är unik i sitt slag. Vi besitter kunskap som inga andra har. Och vi är mycket bra på det vi gör!

Dagligen träffar jag människor i mitt arbete som inte har en aning  om vad en biomedicinsk analytiker är. I huvudsak är det patienter men tyvärr ibland även övrig vårdpersonal. Oftast blir jag tagen för sjuksköterska av patienterna. Jag blir då irriterad och skriker:”JAG ÄR BIOMEDICINSK ANALYTIKER!” Men bara inombords, på utsidan ler jag och om tid finns förklarar jag lite kort.

När jag tänker efter borde det inte förvåna mig. I september i år är det 7 år sedan jag påbörjade min utbildning och innan dess hade jag själv inte heller hört talas om yrket.

Varför är vi då så osynliga? En förklaring är väl att de flesta av oss inte har direktkontakt med allmänheten. En annan är att yrkestiteln fortfarande får anses som relativt ny. En tredje är att vi i jämförelse med andra professioner är ganska få. Men ingen av dessa förklaringar är egentligen särskilt bra. Folk borde veta att vi finns och att vårt arbete är viktigt. Om ingen vet vad vi gör, hur ska vi då kunna påpeka att ingen annan kan göra vårt jobb och att vi är värda en högre lön?

Vi måste själva bli bättre på att visa att vi finns. Idag är det Biomedicinska analytikerdagen. Det är ett bra tillfälle att visa upp oss lite extra. Så alla biomedicinska analytiker: Sträck på er, var stolta!  Alla ni andra: Hjälp oss att sprida kunskapen om att vi finns och leta rätt på en biomedicinsk analytiker och gratulera honom/henne på vår dag!

Marina Lindqvist         

Följ avdelning Örebro i sociala medier!