Tjuvlyssnat

Skrivet av Gästbloggare

26 januari 2012

Örebrobloggen

Sagt i Tendens, Sveriges Radio P1 igår 25 januari 2012:        

I programmet belystes sjuksköterskans arbetssituation inom äldreomsorgen.

 • Omvårdnadsyrken toppar stressrelaterade sjukdomar, allra högst ligger sjuksköterskor.
 • 25-åriga sjuksköterskor orkar inte arbeta heltid. (Jag tror jag har hört det förut!)
 • Den kroniska stressen som många arbetande inom vården utsätts för, kan ge allvarliga hjärnskador som i framtiden kan leda till Alzheimers sjukdom enligt överläkare Sture Eriksson.
  Han ser en fara i att krav på kontroller, mätningar, riktlinjer och vårdprogam ständigt ökar. Sjuksköterskor upplever att de inte klarar leva upp till förväntningarna och blir osäkra i yrkesrollen. Där tillit inte längre finns upphör skapandet och kreativiteten och utvecklingen går tillbaka.
  (Vart är vi på väg?)
  Han nämner också att det finns en stor ”omorganisationströtthet” inom vården. De som arbetar tycker: ”ingenting har blivit bättre”.
 • Nytt begrepp har myntats: ”Samvetsstress”, som innebär att sjuksköterskor hela tiden slits mellan olika patienters behov och ständigt måste prioritera vem som har det största vårdbehovet.
  Sjuksköterskor slits också från vårdtagaren genom alla nya uppgifter som läggs på. Detta sagt av Gunilla Strandberg, professor i omvårdnad.
  ”Jag vet inte om jag är städerska eller läkare” säger sjuksköterskan Jessica i programmet. ”Det är krav från alla håll men ingenting tas bort! Guldstunderna har försvunnit, när man kunde sitta ner en stund, lyssna och hålla handen. Jag trodde jag skulle jobba närmre människan när jag valde yrke”, fortsätter Jessica.

När man lyssnat till detta kommer frågan osökt: ”Vem kommer att orka vårda mej, när jag blir gammal???  Fortätter denna utveckling på våra arbetsplatser blir det allt svårare att rekrytera nya sjuksköterskor. Stolar kommer att stå tomma vid morgondagens utbildningsplatser!

Vem vill jobba under dessa villkor som omtalades i programmet?

// Barbro Sigfridsson

Följ avdelning Örebro i sociala medier!