Arbetsmiljö = min ständiga hjärtefråga

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

18 januari 2012

Örebrobloggen

Idag möts jag av Arbetsmiljöverkets rapport om att 90% av de akutsjukhus som besökts har brister i arbetsmiljön. 90%!!!! En klart skrämmande siffra som inte är i närheten av godkänt resultat. Min hjärna kan inte förstå hur det är möjligt att arbetsmiljön, med arbetsmiljölagen som grund, där skyldigheter och ansvar är tydliga, kan vara så kass?

För alla som glömt är arbetsmiljön detsamma som förhållanden för arbetstagaren på en arbetsplats. Med det i åtanke är det horribelt att bl.a sjuksköterskor går ner i arbetstid för att orka arbeta. Sjuksköterskor är nämligen inte helt otippat, en av de yrkesgrupper som drabbats hårdast, av arbetsrelaterad ohälsa. Det innebär förutom att arbeta i  en ohälsosam arbetsmiljö, genusproblematik och lägre livsinkomst. Arbetsmiljön blir i förlängningen ett samhällsproblem.

Så jag ställer mig helt bakom Arbetsmiljöverkets generaldirektörs uttalande:

– ” Det är helt oacceptabelt att de som vårdar sjuka ska behöva offra sin egen hälsa eller minska sin arbetstid för att klara av jobbet”

– ”Ansvariga politiker och tjänstemän ute i landstingen måste nu tillsammans med sjukhusledningen komma tillrätta med problemen. Brister i arbetsmiljön påverkar vårdkvaliteten och leder till svårigheter att rekrytera och behålla kvalificerad personal.”

Instämmer i det med – låter som en bra plan!

Jag går igång på arbetsmiljö, det är MIN egen hjärtefråga. Jag kämpar för den i alla forum jag kan hitta och tänker därför passa på att tipsa om:

Det är för mig en självklarhet att alla i Sverige år 2012 ska ha en BRA arbetsmiljö!

// Ann-Sofie Gustavsson

Styrelseledamot och fackligt förtroendevald – med hjärtat i arbetsmiljö och villkorsfrågor 🙂

 

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!