Midsommarhälsning!

Skrivet av Pernilla Bjering Dahlén

23 juni 2011

Örebrobloggen

Hej alla glada människor där ute i cyberspace!

Imorgon är det Midsommarafton och vi vill önska er alla en härlig dag!
Vi på Vårdförbundet tycker ju att utbildning och kompetens är viktigt – så här får ni lite kunskap om just midsommar. Varssego’!

Eftersom det finns flera stenmonument som visar att människor i flera tusen år kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet inträffar är det troligt att någon form av firande förekommit kring midsommar långt tillbaka i tiden. Redan på bronsåldern ska man ha firat solen och ljuset. Detta tror vi oss veta eftersom man på den tiden ritade konstiga krumelurer på stenar, varav några finns kvar än idag. (Ja, jag menar hällristningar/runstenar.)

De äldsta skrifterna om midsommar härstammar från 1200-talet i de isländska kungasagorna, där man tex kan läsa ”Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli.”

På 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var troligtvis att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bland annat innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder och skamlösa visor.
Vi kan konstatera att skamlösa visor och ett stökigt folkligt firande fortfarande förekommer flitigt på midsommar så nunnorna lyckades tyvärr inte så bra med sitt uppdrag.

Midsommarstången kallas även för Majstång, av ordet ”maja” som betyder löva. En annan förklaring till ordet majstång är att den äldre tyska traditionen var att man reste majstången kring första maj, efter att man bränt upp vinterns häxerier i valborgsmässobålet.

 Carl von Linné skriver så här i berättelsen om hans resa till Västergötland år 1746:
”Midsommarafton kommo vi efter 9 kvarts resa, tillbaka ifrån Läckö till Lidköping, klockan 12 om natten, då vi hela vägen sett ungdomen, i sin ålders midsommar, fägna sig av årets behageligaste tid. Majstänger voro på många ställen upprättade och beklädde med löv och blomster, omkring vilka drängar och pigor, efter sina förfäders urgamla vis, årligen dansade natten för och efter midsommardagen. Detta menlösa nöje nekades fuller dem av själesörjarna; men det hade så rotat sig från hedenhös, att det svårligen kunde tagas bort, och tjänstefolket, som nu gjorde sig ledigt, tyckte med skäl kunna påstå ett par nätters ro av sitt årliga arbete.”

 

TILL SIST: Ni som befinner er på Gotland första veckan i juli – missa inte Almedalsveckan! Både Vårdförbundet och TCO anordnar spännande aktiviteter, seminarier och mingel.

Kör försiktigt i midsommartrafiken!!!

/Pernilla i samarbete med allsmäktige Wikipedia =)

Följ avdelning Örebro i sociala medier!