Gästblogg: Vi förstår ditt värde

Åsa Gyberg-Karlsson

Vi förstår ditt värde

Vi fanns där före livet. Vi utförde fertilitetsundersökningar på dina föräldrar och såg till att deras äggcell och spermie möttes. Det som blev du. Vi analyserade prover på din mamma, för att ta reda på om du mådde bra och för att ta reda på om det fanns något i hennes blod som kunde påverka dig – innan du var född.

När du föddes fanns vi där, redo att välja rätt blod till dig eller din mamma om ni skulle behöva det. Och när du som nyfödd fick nyföddhetsgulsot fanns vi och utförde de analyser som gjorde att barnläkaren kunde fatta rätt beslut om behandling. Det var också vi som analyserade det anlagstest som togs på BB och som gav din lekkamrat med en ämnesomsättningssjukdom möjlighet att växa frisk.

Alla gånger du inte mådde bra och tog ett prov på vårdcentralen, fanns vi där och utförde analyser och tolkade provsvar. Vi tog reda på vad du var allergisk mot. Vi tog reda på vilken bakterie som givit dig urinvägsinfektion. Med hjälp av våra provsvar var det möjligt för läkaren att välja rätt antibiotika. Och när du sökte för den där leverfläcken du varit så orolig för, fanns vi där för att ta reda på om den var farlig eller inte.

Vi fanns där för att följa att din diabetes var rätt medicinerad. För att hjälpa läkaren att ta reda på varför du var så trött. Och när det visade sig att den där knölen i bröstet var cancer, kunde vi ge läkaren vägledning i vilken typ av behandling som gav dig bäst chanser att överleva.

När du kände tryck över bröstet och fick svårt att andas stod vi beredda att analysera prover och utföra undersökningar. Tillsammans med all annan sjukvårdspersonal fanns vi där för att rädda dig när ditt hjärta blev utan syre i en plötslig hjärtattack. De blodgivare vi hade tappat såg till att det fanns blod när du opererades.

Även efter livet fanns vi där. Vi utförde analyser på din vävnad för att läkaren skulle kunna förstå vad som hänt. För att dina anhöriga skulle kunna få svar.

Vi fanns för dig genom livet. Med vår unika kunskap och kompetens om analyser, undersökningar och hur resultat tolkas fanns vi där (nästan) varje gång du behövde hälso- och sjukvård. Ibland mötte du oss, men ofta mötte vi dig utan att du tänkte på det. Alltid var det viktigt för oss att du fick rätt svar i rätt tid. Var du viktig för oss.

Vi, biomedicinska analytiker, finns där för livet. För vi förstår ditt värde.

/Åsa Gyberg-Karlsson
Biomedicinsk analytiker
Blekinge Landsting