Gästbloggare: Bukaortascreening i Sörmland

Jag hade äran att få deltaga på IBL:s kvalitetsdagar i Eskilstuna där jag också berättade/föreläste om hur klinfys. i Sörmland startade upp bukaortascreeningen för 65-åriga män för 5år sedan. Bukaortaaneurysm är en utbuktning på kroppspulsåderns nedre del i buken som kan vidgas pga. försvagning i kärlväggen och som till sist kan brista oftast med dödlig utgång.  C:a 1000 män dör/år. Sjukdomen drabbar oftast äldre män, övriga riskfaktorer är rökning och hereditet.

 Alla ni som numera har startat denna screening vet hur mycket det är som ska samordnas och kvalitetssäkras innan. Eftersom undersökningen utförs med en ultraljudsgivare på magen, så kan jag redan nu säga till alla som inte har starta denna verksamhet än, att den ständiga frågan ” Är jag med barn”?  kommer ni att höra tusen och åter tusen gånger från dessa män… Ja inte så konstigt eftersom många träffat på ultraljud i samband med kvinnans graviditet, men en man som är gravid är ju trots allt ovanligt…. Vilken sensation om så vore fallet, brukar jag svara.

Undersökningen går snabbt och är en kostnadseffektiv undersökning på sikt då målet är att ingen ska behöva drabbas av ett akut brustet aneurysm i framtiden.

 Idag är en sådan dag när vi undersöker c:a 100 män, så vi får väl se hur många som är gravida??

Eva Bengtsson
Leg.Biomedicinsk analytiker
Klin fys avd
Kullbergska sjukhuset
Katrineholm