Gästbloggare: Rapport från kvällspass på blodcentral

Fredag kl 15, de flesta av kollegorna fikar när jag kommer. De ska ju snart hemåt och fira helg efter en intensiv arbetsvecka. Jag påbörjar mitt helgpass nu. Konstaterar att jag skall ansvara för ”blodcentralen” på mina pass. Får rapport av en kollega om allt av värde. Börjar med att utföra analyserna på Equalisutskicket. Det blir lite pyssel, men allt går bra . Det gäller att hålla tungan rätt i mun när resultaten skall registreras online.

Några telefonsamtal från sjuksköterskor på vårdavdelning som har funderingar kring pågående blodtransfusioner. Trevligt med den kontakten. Svarar på ett mail från en medborgare som undrar över pollenprognoser och den väldigt allergena Malörtsambrosian. Jag blir lika förvånad varje gång jag har fått liknande mail. Kul att vårt pollenarbete uppskattas av allergikerna.

Blodlagret verkar OK än så länge. Det dyker upp några BAS-tester och blodgrupperingar som skall utföras. Inga konstigheter och svaren kan lämnas ut snabbt.  Vi arbetar tre Biomedicinska analytiker på kvällspassen vardagar och dagpassen sön- och helgdagar. Kvällspassen på lör-, sön- och helgdagar är vi två. Vi hjälper varandra på de olika sektionerna så att provsvaren kan lämnas ut så fort det går.

Jag har många tankar i huvudet för närvarande. Lean, etik, uppdatera några dokument som jag är ägare till. Vädret den här helgen skall ju tydligen bli rätt så grått och regnigt, så då kan man ju lika gärna jobba…………?

// Johanna

Johanna Wärff blev klar med sin laboratorieassistentutbildning med inriktning mot klinisk kemi 1977. Hon arbetade tio år på Centrallasarettet, 1988 invigdes det nya Vrinnevisjukhuset där hon funnits sedan dess. Det personliga mötet har alltid legat Johanna varmt om hjärtat. Som i mötet med blodgivare, provtagningssituationen, att vara arbetskamrat och att ha en bra dialog med ”kunderna” (avdelningspersonalen). Men av alla jätteroliga olika arbetsuppgifter så är det transfusionsmedicinen som drar vinstlotten.