Var jobbar biomedicinska analytiker?

Jag hade en väldigt trevligt mailväxling med en biomedicinsk analytiker förra veckan i samband med att vi puffade för bloggen. Hen kommenterade bland annat att jag i det allra första inlägget efterlyser biomedicinska analytiker som vill gästblogga och berätta om vad som händer på det egna labbet, men att det finns många biomedicinska analytiker som inte jobbar på labb. Som de verksamma inom klinisk fysiologi.

Först förstod jag inte riktigt vad hen menade, men sen kände jag mig mest dum. Tänk att jag i alla tider gått omkring och trott att det hette klinisk fysiologiskt laboratorium, utan att egentligen kolla upp vad de som arbetar där kallar sin arbetsplats. Hen som kontaktade mig jobbar på en klinisk fysiologisk avdelning. Ibland kanske det kallas mottagning?

Men, när jag senare googlade på just ”kliniskt fysiologiskt laboratorium” så fick jag upp många träffar, på flera sjukhus. Uppenbarligen benämner man arbetsplatsen för klinisk fysiologiska undersökningar på olika vis. Jag tycker att detta blev riktigt intressant. Vad är ett laboratorium och vad är inte ett laboratorium?

Jag tog och frågade en person i min närhet (som bedrivit forskning på labb i hela sitt liv), om hur han definierar ordet laboratorium. Till svar fick jag att Albert Einstein ska ha tagit fram sin penna vid ett tillfälle och kallat pennan sitt laboratorium. Det här var väl för all del inte det svar jag förväntade mig så jag fick ett tillägg om att ”labb är där jag gör mina undersökningar”.

Om jag själv skulle beskriva ett laboratorium så är det där all utrustning finns som krävs för analys eller diagnos.

-Hur skulle du definiera ordet/begreppet laboratorium?