Hon var ingen Florence Nightingale, och det är inte vi heller

Florence Nightingale (1820-1910), även känd som ”Damen med lampan,” räddade tusentals brittiska soldaters liv under Krimkriget 1853-1856. Många ser henne som en självuppoffrande ängel – tyst, blygsam och ointresserad av pengar. Men i en bok av Åsa Moberg, som jag läste under min sjuksköterskeutbildning, framstår hon som en stark kvinna som kämpade för god hygien, ljus och frisk luft, näringsrik mat samt skönhet i vården. Och för goda löner för sjuksköterskor. Hon var ingen Florence Nightingale, och det är inte vi heller!

Här står vi nu, över 100 år senare, och kämpar fortfarande för en dräglig lön och hållbara arbetstider

Jag älskar mitt jobb. Jag får varje dag möta människor i några av de största ögonblicken i deras liv – att möta deras barn. Det är helt otroligt! Men kan man verkligen arbeta för någon som fullkomligt struntar i en? SKR och Sobona, vill ni ens ha anställda? Sedan 2024 började har ni gång på gång visat hur lite vi är värda. Det var applåder och hejarop under pandemin, och löften om att vården skulle prioriteras från alla partier. Hur gick det med det?

Vi arbetar alla de dagar på året som ingen annan vill arbeta. Svenska nationaldagen är på en torsdag i år, så fredagen blir klämdag. Gött. Men inte för oss.

Klämdagar och långhelger existerar inte för majoriteten av Vårdförbundets cirka 114 000 medlemmar

Vi får nöja oss med en vanlig tisdag. Visst, det är skönt att handla på Ica i lugn och ro, men det överträffar inte en härlig helg i solen med familj och vänner. Återhämtningen kan aldrig bli densamma. Vi kan aldrig ha ett ”bra år” och ”maxa” våra semesterdagar. Vi får vara glada om vi kan ta semester när vi vill under sommaren. I år får jag en veckas semester med min man som jobbar inom byggbranschen. Kul. Jättekul för relationen, och för vår dotter som inte kan få vara med båda sina föräldrar i sommar. Med tanke på att ni tog bort sommarbonusen för extrapass på sommaren, kommer jag definitivt inte offra de få dagarna jag har med min familj för att lösa era bemanningsproblem. Och jag är inte ensam om det – det är verkligheten för många av Vårdförbundets medlemmar. Det är en del av uppoffringen vi gör för arbetet vi älskar.

Men… vad håller jag egentligen på med? Kanske borde jag se om mitt eget hus? Flytta till en arbetsgivare som värderar oss efter vår utbildningsnivå och ansvar. Många har redan gjort det, vilket förklarar varför så många inom vården inte jobbar för regionen. Testa bli en attraktiv arbetsgivare så ska ni se att det blir bättre – ni har chansen nu! Men er jargong smakar väldigt illa och får mig att vända blicken ännu mer åt annat håll.

Vårdförbundet har kanske höga krav enligt er, men ärligt talat, ni har glidit runt på den här räkmackan av realisation tillräckligt länge. REAN ÄR SLUT! Hälsningar från en barnmorska med 3-åring kandidatexamen i omvårdnad, 1,5 års magisterexamen i reproduktiv, sexuell och perinatal hälsa samt 1 års tillägg för masterexamen. Allt för att jag ska vara kompetent nog att axla det stora ansvar barnmorskeriet innebär. Barnmorskor i Sverige arbetar självständigt med normala graviditeter, förlossningar och postnatalvård. Vi träffar kvinnor genom livets alla faser, förskriver preventivmedel, sätter in intrauterinaenheter och implantat samt utför medicinska aborter. Totalt tillhandahåller Sveriges barnmorskor över 80 procent av vårdtjänsterna inom sexuell och reproduktiv hälsa. Det är dags att ansvaret och kompetensen barnmorskor besitter syns i lönekuvertet.

Pengarna finns – det visar ni med alla era satsningar på byggnation. Vad ska ni med alla fina lokaler till om ni inte har personal? Personalen finns också – när ni blir en attraktiv arbetsgivare som rår om er personal. Vi vill hålla ett helt yrkesliv, och Vårdförbundets granskningar visar att just nu gör vi inte det. För att hålla behöver vi gå ner i tid. Vårdförbundets senaste siffror visar att 28 procent av medlemmarna i regioner och kommuner arbetar deltid, men bland barnmorskor är siffran ännu högre: nästan hälften. Av de medlemmar som jobbar deltid, skulle 49 procent kunna tänka sig att jobba heltid om veckoarbetstiden sänks. Det skulle innebära exempelvis 700 fler barnmorskor i regionen. Kortare arbetstid ger mer återhämtning.  Fler kollegor betyder mindre stress för varje anställd. Tillsammans kan detta minska risken för utbrändhet och spara pengar genom färre sjukskrivningar på lång sikt. Börja i rätt ände och värdera er personal. Prioritera om och gör rätt!

 

Sandra Wohlin Frick
Barnmorska
Ystad BB/Förlossning/neonatal


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!