Barfotavisan, svalor och blomstrande ängar. Och kris i förlossningsvården.

Som ett brev på posten, brukade man säga om det var säkert att något skulle hända. Nu vet vi ju att postens brevutdelning haltar rätt rejält, men uttrycket kan ändå kopplas till att när sommaren närmar sig så kommer larmen om krisen i förlossningsvården. Som ettt brev på posten. Eller snarare i hela kvinnovården. Ett säkert sommartecken. Och precis som med posten så är det något som skaver, något som inte är som det ska. För vi vet ju att sommaren kommer. Varje år. Och vi vet också att det innebär att de anställda ska ha semester.

Men samma visa varje år. Som en repig vinylskiva som hakat upp sig. Jag blir så trött. Less. Arg.

Utdrag ur TT´s kartläggning av förlossningsvården inför sommaren 2023:

”Sämre än förra sommaren” (Dalarna)

”Sämre än förra året” (Halland)

”Barnmorskor får 25 000 per flyttad semestervecka. Personal tar extrapass. Anställer hyrbarnmorskor och pensionärer” (Norrbotten)

”Ungefär 50 barnmorsketjänster saknas. Inte större risk än tidigare somrar, enligt regionen”(!!!????) (Stockholm)

”Har inte tillräckligt med barnmorskor för att klara bemanningen på alla förlossningsavdelningar i regionen” (Södermanland)

”Drar ner på vårdplatser och bemanning på BB” (Uppsala)

”Det finns risk att kvinnor får föda i en annan region” (Örebro)

Osv, osv, osv, osv…

Samtidigt som den här evighetslånga krisen bara tillåts fortgå så har landets kommuner och regioner gått ut med att de inte klarar av att upprätthålla den nivå som man ”tidigare haft” eftersom de får för liten budget. Något som kommer att, enligt beräkningar, ge ett litet nätt budgethål på 24 miljarder.

Regionerna måste alltså spara. Någon mer som satte kaffet i halsen?

Läste en text i DN för en tid sedan där skribenten ansåg att man behöver planera så att färre barn ska födas på sommaren. Vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta. Eller bli förbannad. Är det humor?

I ett civiliserat land ska man kunna föda barn på en förlossningsklinik, bistådd av en barnmorska, oavsett vilken månad på året det är!

Men jag förstår om vissa, som kan välja (det kan faktiskt inte alla) avstår från att bli gravida så att förlossningen är planerad till juni, juli eller augusti. För vem vill utsätta sig för risken att dribblas runt mellan olika kliniker samtidigt som man har förlossningsvärkar eller mötas av en sönderstressad barnmorska som måste springa mellan 3-4 förlossningar samtidigt. Utan att varken äta, kissa eller se röken av fyra veckors sammanhängande ledighet när resten av hens familj är ledig.

Om du ens möter en barnmorska. Om du är inlagd på en gynekologisk avdelning eller på BB så kanske du inte ens blir vårdad av någon som har utbildning inom sexuell, perinatal och reproduktiv hälsa. Där har man ”löst” bemanningskrisen genom att anställa personer som inte är barnmorskor.

Kanske något att testa när det är brist på thoraxkirurger också? ”I dag ska Dr Collum operera ditt hjärta. Han är ortoped men det går ju lika bra med selleri.”

Vi vet att det finns betydligt fler barnmorskor att anställa. Enligt Vårdförbundets Novusundersökningar arbetar hela 60% av alla barnmorskor deltid. Med bättre förutsättningar skulle fler barnmorskor kunna arbeta heltid, något som skulle motsvara hela 790 fler barnmorskor. Undersökningen visade även att många barnmorskor har valt bort slutenvården, pga villkoren. Eller valt bort hela yrket. Varför lockar man inte tillbaka dessa barnmorskor med attraktiva villkor?

När kommer polletten att trilla ner? Det krävs verkliga åtgärder och rejäla insatser för att få bukt med den här till synes oändliga krisen. Inget mer halvhjärtat valfläsk!

När ska ni fixa den ovärdiga kvinnovården, politiker!?

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!