Uppgiven småbitter barnmorska anropar!

Hallå!! Hör ni oss?

Vi har ropat, larmat och skrikit oss hesa i massvis med år nu. Men ingen beslutsfattare verkar lyssna eller bry sig. För ett år sedan stod politikerna på kö för att, i skenet av strålkastare och fotoblixtar, debattera, diskutera och strö löften vitt och brett omkring sig. Media rapporterade om en kris, som egentligen hade funnits länge, men som då eskalerade när ett stort antal barnmorskor sa upp sig från sin arbetsgivare Region Stockholm.

Efter att ha uppvaktat politiker och arbetsgivare i åratal så tänkte jag, kanske lite blåögt, att nu kanske det faktiskt kommer att ske något! Men tji fick jag. Åter matades vi med tomma löften och gammal skåpmat.

De nya löftena om en förändrad och förbättrad kvinnovård krossades som ett sandslott raseras av en tsunami.

Kvar blev en besviken, uppgiven och utarbetad barnmorskekår.

2022 har fram till nu varit en eskalerande virvelvind av vallöften hit och vallöften dit. Det har inte direkt haglat tätt av löften om hur Sverige ska få vård värdig ett jämlikt land. Men en del politiker har dammat av den gamla slagdängan ”En födande en barnmorska”.

För att skapa en jämlik vård krävs rejäla satsningar från grunden. Är de politiska partierna beredda på det? Det krävs också öronmärkta pengar till barnmorskeprofessionen. Vi måste få till en löneutveckling som motsvarar och värderar dubbla yrkeslegitimationer, 4,5 års högskoleutbildning och en bred kunskap inom sexuell och reproduktiv hälsa.

Kvinnovården och den kvinnodominerade barnmorskeprofessionen måste uppvärderas! Vinsterna med att göra det är högre än själva kostnaden för de insatser som krävs.

Avmätt stirrar jag på leendet på olika valplanscher. Vad är skillnaden nu då? Från tidigare?

Hallå, hör ni oss?? Det verkar inte så…

Men jag är inte bitter. Bara verklighetsförankrad.

 

 

Åsa Mörner, leg barnmorska och leg sjuksköterska

Förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet

Kom ihåg: det är regionerna som styr kvinnovården. Nyttja din rösträtt i regionvalet!

 

….om du som är beslutsfattare tar krisen på allvar så finns en alldeles förträfflig mall för vad som krävs för att få bukt med eländet. Du hittar receptet här

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!